Svijet HANNES SWOBODA

'Ovo je teška i stroga kazna, razumijem Hrvate'

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u petak da visoke kazne dvojici hrvatskih generala, u čiju opravdanost ne želi ulaziti, ne znače da vojna operacija Oluja nije bila u potpunosti opravdana

'To je teška i stroga kazna, nije na meni da ocjenjujem je li opravdana ili nije, u svakom slučaju predstoji drugi krug, to jest žalbeni postupak', rekao je u telefonskom razgovoru za Hinu Hannes Swoboda, dodajući da 'razumije emocije u Hrvatskoj'.

Swoboda je istaknuo da je vojna operacija kojom je Hrvatska oslobodila veliki dio svoga teritorija bila u potpunosti opravdana. 'To što je Hrvatska učinila bilo je u potpunosti opravdano, a ova presuda ne znači odbacivanje prava i obveze Hrvatske na samoobranu, nego je tu riječ o stajalištu suda prema onom što su učinila dvojica generala u okviru opravdane samoobrane', rekao je Swoboda, dodajući da to nikako ne treba miješati s hrvatskim težnjama za ulazak u EU-u.

'Na te stvari treba gledati odvojeno. Nadam se skorom završetku pregovora', rekao je zastupnik Europskog parlamenta iz Austrije.

Haški sud u petak je dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još