STRANI MEDIJI O SUĐENJU GENERALIMA

'Haag ih optužuje za ubojstva, ali u Hrvatskoj su heroji'

15.04.2011 u 10:04

Bionic
Reading

Brojni strani mediji najavili su današnju presudu trojici hrvatskih generala u Haagu. BBC je prvi prenio presude i objavio članak na naslovnici. Isto su učinili i 'Financial Times','The Telegraph' i 'Monsters and critics', te televizijski kanali 'France 24' i 'Euronews'. Većina medija u prvi plan stavlja generala Antu Gotovinu, nazivajući ga 'balkanskim ratnim herojem' i 'palim herojem'

BBC je prvi strani mediji koji je objavio presudu hrvatskim generalima.

'Gotovinini branitelji su rekli kako je Gotovina učinio sve da spriječi svoje vojnike u zločinima počinjenim tijekom operacije 'Oluja'. No, suci u Haagu odbacili su njihove tvrdnje', piše BBC.

BBC piše kako u Hrvatskoj Antu Gotovinu i njegove suoptuženike mnogi doživljavaju kao nacionalne heroje koji su oslobodili svoju zemlju.

No za Hrvate, ova presuda znači puno više od same presude generalima – to je presuda legitimitetu Domovinskog rata. BBC-jev novinar u Hrvatskoj piše kako mu je jedan ratni veteran rekao da je to presuda čitavom hrvatskom narodu. Hrvati su se branili protiv srpskih agresora – veterani su obećali ulične prosvjede ako trojica generala budu osuđena.

No za Srbe koji su protjerani tijekom Oluje postoji druga priča, piše BBC. Mnogi još uvijek žive u izbjegličkim centrima u Srbiji. Kažu da su zločini u ratu počinjeni na obje strane i, budući da se njihovim generalima sudi za njihove zločine, Hrvati moraju učiniti isto kako bi se suočili s prošlošću i krenuli dalje.

BBC-jev tekst prenosi i KBC News iz Kenije.

Guardian
piše kako se presuda nestrpljivo iščekuje na čitavom Balkanu, ipak najviše u Zagrebu gdje vlada velika nervoza. Utjecajna Katolička crkva pozvala je na zajedničku molitvu i post u nadi za oslobađajuću presudu. Organizirani su marševi i 'hodočašća'. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor, poziva na 'mir i dostojanstvo', a  tisuće bivših boraca spremne su iskazati bijes ako Gotovina i njegovih dvoje bivših kolega budu proglašeni krivima.

Guardian dodaje kako su veliki ekrani podignuti sinoć u Zagrebu da bi se presuda iz Haaga mogla pratiti uživo. Premda je presuda usmjerena uglavnom na Gotovinu i njegove optužene kolege, suđenje je važno jer je pružilo priliku da se ispitaju glavne strategije i vladanje tvrdokornog nacionalističkog vodstva Hrvatske tijekom rata.

Odlučujući politički lideri, kao što su predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i šef vojske Janko Bobetko svi su umrli prije nego što su se suočili s optužnicama. Slučaj Gotovina poslužio je kao zamjena, piše Guardian

Associated Press piše kako je Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić rekao u svojoj završnoj riječi da tužitelji vjeruju da je 'svaka dobra stvar koju je učinio da spriječi zločine bila lažna'.

Drugi Gotovinin odvjetnik, Greg Kehoe, izjavio je u četvrtak da je 'uvjeren da (Gotovina) ide sutra kući', piše AP.

I Philippine Star prenosi članak AP-a.

UPI.com piše kako Hrvatska drži da je operacija Oluja bila opravdana na temelju činjenice da suverena država ima pravo kontrolirati vlastiti teritorij te da se stoga 5. kolovoza slavi kao nacionalni praznik koji se zove Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Isto piše i Bloomberg

I Radio Free Europe ukratko je najavio današnju presudu hrvatskim generalima. Tužitelji optužuju generale za ubojstva, deportacije i progon tijekom operacije Oluja, a Hrvatska ih smatra herojima, piše Radio Free Europe.

Istu stvar ponavlja i The Canadian Press

Forbes prenosi izjavu Maria Filipea koji je hrvatskim generalima došao dati podršku u Haagu. 'Kao hrvatski domoljubi, a u ratu hrvatski vojnici koji su branili Hrvatsku, u ovim vrlo teškim vremenima došli smo ovdje podržati te ljude koje smatramo nevinima', rekao je Felipe za Forbes.

'Ja osobno ne vidim dokaze da se te ljude proglasi krivima', naglasio je Filipe.

Isto prenosi CTV News iz Kanade.

Expatica.com piše kako je danas na naslovnoj stranici 'utjecajnog Večernjeg lista' fotografija Gotovine s jednom jedinom riječju u naslovu: 'Heroj'.

Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a Čermak je oslobođen optužbi, objavila je odmah po izricanju presude Slovenska tiskovna agencija (STA).

Suđenje 55-godišnjem Gotovini izazvalo je veliko zanimanje u Hrvatskoj gdje je bivši general junak rata za neovisnost, napisala je francuska agencija AFP u poduljem tekstu u kojem je prenijela pojedinosti presudi te optužnica.

France presse je u zasebnu tekstu iz Zagreba objavio da je čitanje presude putem golema ekrana na središnjem trgu pratilo tisuću osoba. Prenio je nezadovoljstvo građana koji presudu drže 'političkom odlukom'.

'Konačno, mi smo se branili, a nas se drži sada odgovornima, a ne one koji su nas napali', citira AFP ženu u Zagrebu kojoj je brat ubijen u sukobima tijekom rata u Hrvatskoj.

'Naši su se očevi borili za ovu Hrvatsku. Došao sam odati im počast te iskazati podršku', rekao je jedan mladić.

Britanska novinska agencija Reuters prenijela je da je UN-ov sud generala Hrvatske vojske osudio za vođenje kampanje ubojstava i deportacije 200.000 Srba iz enklave te ga osudilo na 24 godine zatvora. Gotovinu naziva 'palim herojem'.

Srbijanska agencija Tanjug prenijela je vijest o presudama i citirala haaškog suca Alphonsa Oriea da je Gotovina bio 'sudionik udruženog zločinačkog pothata, koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman'.

'Cilj tog projekta je bio prisilno i trajno iseljavanje srpskog stanovništva iz Krajine, i naseljavanje tih prostora Hrvatima', objavio je Tanjug citirajući suca. Srbijanska agencija prenijela je i biografije trojice generala.

Španjolski dnevnik list El Mundo u online izdanju prenio je vijest o izrečenim presudama i podsjetio da je general Gotovina bio krajem 2005. uhićen na španjolskom otoku Tenerife.

'Tužiteljstvo je za Gotovinu tražilo 27 godina zatvora, no general je ustrajao tijekom čitava suđenja na svojoj nedužnosti i tvrdio da je podređenima izdavao naređeanja kako bi spriječio zločine protiv srpskih civila', piše El Mundo.

Vijest o presudi prenio je opsežno i španjolski dnevni list El Pais (centar) uz reportažu iz Zagreba gdje su izricanje presude pratili okupljeni građani. I El Pais podsjeća da su u Hrvatskoj trojica generala junaci Domovinskog rata, te navodi da katolička crkva i vlada danima prije presude pozivali državljane da je dočekaju dostojanstveno i u miru'.