HKD NAPREDAK

'Hrvatima u BiH 'Dayton 2' od najveće koristi'

14.04.2011 u 12:30

Bionic
Reading

Hrvatima u Bosni i Hercegovini 'Dayton 2' bio bi od najveće koristi, ocijenio je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić kritizirajući istodobno HDZ BiH i HDZ 1990. jer, kako smatra, ne shvaćaju koliko bi važno bilo upravo sada promijeniti postojeći ustavni okvir u BiH određen mirovnim sporazumom iz 1995. godine

'Razumijem reakcije vodećih stranaka iz Republike Srpske. Iako su oni bili najveći protivnici Daytonskog sporazuma shvatili su da ni u kakvoj situaciji ne mogu dobiti ovako dobru poziciju. Ali ne razumijem stavove dva HDZ-a. Mislim da bi upravo hrvatske stranke, dakle Hrvati kao najmalobrojniji narod, trebale najviše inzistirati na 'Daytonu 2' ', kazao je Topić u intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski Dnevni avaz.

Topić upozorava kako je upravo za najmalobrojniji narod u BiH bitno da institucije države u kojoj žive budu kvalitetne jer su one jedini jamci ljudskih prava i funkcionalne države.

Topić drži kako bi 'Dayton 2' trebao rezultirati novom organizacijom države jer se postojeća loša struktura ne da popraviti.

Komentirajući najavu organiziranja Hrvatskog narodnog sabora (HNS), neformalnog tijela koje bi trebalo odlučiti o djelovanju hrvatskih političkih predstavnika u BiH nakon uspostave vlasti u Federaciji BiH na čelu s koalicijom predvođenom Socijaldemokratskom partijom (SDP), Topić je kazao kako bi volio znati što bi takvo okupljanje uopće moglo donijeti dobra Hrvatima.

'Odgovornost je na organizatorima HNS-a. Treba voditi računa kakve će biti posljedice, posebice imajući na umu kakve su bile posljedice prvog hrvatskog sabora odnosno 'hrvatske samouprave'', upozorio je Topić konstatirajući kako na svim stranama postoji zabluda da se sve gleda kroz politička prava.