NADZIRANJE IRA-E

Britanski obavještajci vratili se u Sj. Irsku

06.03.2009 u 13:51

Bionic
Reading

Britanska tajna vojna služba vratila se u Sjevernu Irsku gdje nadzire i prati disidente Irske republikanske armije (IRA), koji bi mogli pripremati terorističke napade, javljaju agencije u petak i prenose da je zbog toga ogorčen dio sjevernoirskih političara

Policijski zapovjednik za Sjevernu Irsku Hugh Orde potvrdio je da su britanski vojni obavještajci aktivni i prate kretanje disidenata koji su se odvojili od IRA-e, javlja američka agencija AP. On je u petak zanijekao da je htio raspoređivanje tih specijalnih vojnih obavještajaca držati u tajnosti, piše agencija.

Vojni obavještajci zaduženi su za nadzor disidenata IRA-e jer ima indicija da oni pripremaju napade u vrijeme irskog nacionalnog praznika 17. ožujka, za Dan sv. Patricka, kad čelnici katoličko-protestantska vlade trebaju otputovati u Washington.

Sjeverna Irska u sastavu je Velike Britanije, a 30 godina bila je poprište sukoba između IRA-e, koja je težila ujedinjenju s Irskom, te probritanskih protestanskih skupina.

Sukob je završen mirovnim sporazumom iz 1998. godine, a prema sporazumu iz 2005. godine, britanske snage morale su se povući.

Političari Sjeverne Irske, koji zastupaju katoličku manjinu, ogorčeni su viješću o povratku britanskih vojnih obavještajaca u Sjevernu Irsku te tvrde da se time krši odluka iz 2005. o povlačenju vojske, prenosi Reuters.

Ministarstvo obrane u Londonu odbilo je komentirati navode o raspoređivanju vojnih obavještajaca. Specijalne snage, kao što su SAS, djelovale su u Sjevernoj Irskoj u vrijeme dok je IRA vodila gerilski rat protiv britanske vladavine.