DRAŽA NA ADI CIGANLIJI

Do ostataka 'đenerala Mihailovića' 3D tehnologijom

14.04.2011 u 09:49

Bionic
Reading

Republičko javno tužiteljstvo započet će istraživanje terena na Adi Ciganliji u Beogradu, na osnovi indicija da se tamo nalaze posmrtni ostaci generala Dragoljuba Draže Mihailovića

Prema riječima Momčila Pavlovića, člana Komisije za utvrđivanje činjenica o pogubljenju Mihailovića, iskazima nekoliko desetaka svjedoka utvrđeno je da postoji osnovana indicija da se grobno mjesto Mihailovića nalazi na Adi Ciganliji, u blizini bivšeg zatvora.

Pavlović je naveo da će Republičko javno tužiteljstvo o rezultatima pretrage terena obavijestiti Komisiju, osnovanu 2009. godine, koja će nastaviti pretragu po arhivima.

Komisija za utvrđivanje činjenica o pogubljenju i grobnom mjestu zapovjednika 'Jugoslovenske vojske u otadžbini', generala Dragoljuba Draže Mihailovića, analizirala je iskaze svjedoka i prikupljene podatke te usvojila preliminarni Izvještaj o radu.

Mjesto gdje je pogubljen i sahranjen Mihailović moći će se utvrditi samo na temelju posmrtnih ostataka i DNK analize.

Povjesničar Srđan Cvetković, tajnik Državne komisije za tajne grobnice ubijenih nakon 12. rujna 1944. godine, smatra da će 3D tehnologija omogućiti digitalno pretraživanje tla Ade Ciganlije, gdje se vjeruje da je primarna grobnica generala Mihailovića.

To će jasnije pokazati nalaze li se pored ružičnjaka, na mjestu nekadašnjeg zapadnog zida zatvora, ili u masovnoj grobnici pored savskog rukavca, posmrtni ostaci Draže Mihailovića.

Pred Višim sudom u Beogradu u tijeku je proces za poništenje sudske presude kojom je 15. srpnja 1946. godine Mihailović optužen za veleizdaju, uz zahtjev njegovu rehabilitaciju koji su pokrenuli unuk Vojislav i nekoliko drugih predlagača.

Mihailović je pogubljen 17. srpnja 1946. godine, a do danas se ne zna gdje su njegovi posmrtni ostaci.