IZGLASAN NOVI ZAKON

Berlusconi osigurao skraćenje sudskih postupaka

14.04.2011 u 09:38

Bionic
Reading

Donji dom talijanskog paralmenta u srijedu je izglasovao zakon koji skraćuje trajanje nekih sudskih procesa za kaznena djela što će vjerojatno zaključiti i proces protiv premijera Silvija Berlusconija za podmićivanje njegovog odvjetnika Davida Millsa

Zastupnički dom je uz glasno negodovanje oporbenih zastupnika glasovao sa 314 glasova za i 296 protiv zakona koji skraćuje trajanje sudskih postupaka za optužene koji nisu ranije osuđivani. Odredba će za osam mjeseci skratiti suđenje u slučaju Mills, jednog u nizu Berlusconijevih sudskih procesa, što znači da se taj proces morati okončati u ljeto umjesto početkom 2012. godine.

Berlusocni je optužen da je britanskom odvjetniku Davidu Millsu isplatio 600.000 dolara mita kako bi lažno svjedočio o njegovom poslovanju. On niječe optužbe no nije vjerojatno da će presuda moći biti donesena prije no što postupak padne u zastaru.

Ta je odluka donesena u okviru šireg programa talijanskog ministra pravosuđa Angelina Alfana koji vlada predstavlja kao reformu nefunkcionalnog talijanskog pravosudnog sustava a kritičari kao plan da se Berlusconiju omogući da izbjegne zatvor.