U IŠČEKIVANJU PRESUDE

Smanjen broj mjesta u sudnici obrani Ante Gotovine

13.04.2011 u 19:33

Bionic
Reading

Obrana je ustvrdila kako je tajništvo jednostrano i bez objašnjenja odlučilo ograničiti broj mjesta. Sudsko vijeće odbilo je zahtjev obrane Ante Gotovine kojim se ona usprotivila smanjenju broja mjesta za sjedenje u dijelu sudnice gdje sjede članovi obrambenih timova

Gotovinina obrana 12. je travnja zatražila od sudskog vijeća da naloži tajništvu da im na izricanju presude trojici generala osigura isti broj sjedala u prostoru za obranu u sudnici br. 1 koliko je to bilo uobičajeno, dakle, 18 mjesta. U suprotnom slučaju, obrana je željela od tajništva čuti razlog koji bi opravdao napuštanje dosadašnje prakse. Obrana je ustvrdila kako je tajništvo jednostrano i bez objašnjenja odlučilo ograničiti broj sjedala na 12. U zahtjevu navodi kako bi svi članovi obrane trebali imati mogućnost sjediti na izricanju presude, budući da je ona kulminacija njihova dugogodišnjeg rada na 'slučaju Gotovina'.

Obrana se u svom zahtjevu pozvala na primjer izricanje presude bivšem zapovjedniku OVK Ramushu Haradinaju, kada je obrana imala pravo na 18 mjesta, no tajništvo je ustvrdilo da je upravo nakon te presude, a zbog sigurnosnih razloga, bilo neophodno uvesti neka ograničenja, među njima i broj sjedala. S obzirom na to da odluka tajništva ne narušava pravo na pošteno suđenje, sudsko vijeće odbilo je zahtjev obrane, stoji u odluci vijeća.