SPASITELJ OBALE BJELOKOSTI

Ouattara pridobio Svjetsku banku i Gbagbine generale

13.04.2011 u 15:06

Bionic
Reading

Predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara dobio je povjerenje vojnih zapovjednika koji su se borili na strani njegova protivnika, a pomoć mu je nakon Europske unije i Sjedinjenih Država obećala i Svjetska banka, objavljeno je u srijedu

Nakon četveromjesečnih borbi Ouattara je u ponedjeljak svrgnuo predsjednika Laurenta Gbagba koji je odbijao predati vlast unatoč Ouattarinoj pobjedi na izborima u studenome koju je priznala međunarodna zajednica.

Vojni zapovjednici koji su se borili na strani Gbagba, prisegnuli su u utorak na vjernost Ouattari. Među njima je i načelnik glavnog stožera general Philippe Mangou, prenosi Reuters.

Agencija AFP javlja da je u srijedu Ouattara objavio kako je prioritet rasporediti policijske snage u gradu koje će spriječiti pljačke i nasilja.

Zajedničke ophodnje bjelokosne i francuske žandarmerije obilaziti će glavni grad i uspostaviti red i upravo je u tijeku akcija pregleda raspoloživih snaga.

Europska unija obećala je u utorak 180 milijuna eura pomoći za Obalu Bjelokosti, prvu svjetsku izvoznicu kakaa, kojega je izvoz zamro zbog višemjesečnih sukoba.

Francuska, bivša kolonijalna sila, obećala je 400 milijuna eura za hitne potrebe, napose stanovništvu Abidjana, najvećeg grada s četiri milijuna ljudi koji su sukobe proživljavali u nestašici hrane, vode, struje.

Čelnik Svjetske banke Robert Zoellick rekao je da će se ovoga tjedna sastati s dužnosnicima Obale Bjelokosti i razgovarati o načinima pomoći toj zemlji kako bi što brže izišla iz političke krize.

Svjetska banka u prosincu je zbog krize zamrznula pomoć Obali Bjelokosti.

U četveromjesečnom sukobu poginulo je više od 1.000 ljudi, a više od milijun je raseljenih. Gospodarstvo je razoreno u toj zemlji koja je nekada bila najrazvijenija u zapadnoj Africi.

Osim Bruxellesa, Ouattari je pomoć obećao i američki predsjednik Barack Obama.

Ouattara je najavio suđenje Gbagbu te obećao formirati, po uzoru na Južnoafričku Republiku, Povjerenstvo za istinu i pomirbu koje će istraživati navode o zločinima i kršenju ljudskih prava što su ih počinile obje strane u sukobu.