MINISTAR VS. STVARNOST

Tko o čemu, Jandroković o lipnju

13.04.2011 u 13:49

Bionic
Reading

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković uoči sastanka s veleposlanicima država članica Europske unije ukratko su predstavili koliki je napredak od prošlog sastanka napravila Vlada RH oko zatvaranja Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava

'Današnji sastanak s veleposlanicima država članica Europske unije nastavak je onoga što smo započeli prije tri tjedna kada smo na izravan način počeli informirati zemlje članice o napretku u Poglavlju 23 o svemu što Vlada RH čini kako bi ispunila mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 i, naravno, kroz to završila pregovore u lipnju', rekao je potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. Unatoč svim optimističnim najavama o završetku pregovora o lipnju, situacija u stvarnosti je sasvim drukčija, o čemu je tportal već pisao

'Osim tih domaćih zadaća, radimo i na diplomatskom planu, pa u sklopu toga sudjelujem 14. i 15. travnja 2011. godine na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Berlinu. Sudjelovat ću i na sastancima ministara vanjskih poslova NATO-a s partnerima koji sudjeluju u operacijama u Libiji te s ministrima zemalja nečlanica koje sudjeluju u operaciji ISAF, kao i na sastancima Komisije NATO-Gruzija, Komisije NATO-Ukrajina te Vijeća NATO-Rusija. Tijekom boravka u Berlinu, na marginama ministarskog sastanka NATO-a, održat ću i bilateralne susrete tijekom kojih će biti govora o hrvatskim pristupnim pregovorima za članstvo u Europskoj uniji', najavio je ministar Jandroković.

'U utorak imamo međuvladinu konferenciju na kojoj ćemo zatvoriti još dva poglavlja: Poljoprivrednu politiku i Regionalni razvoj. Najavljujem i zajednički posjet dvojice ministara vanjskih poslova Slovačke i Austrije, koji će na taj način dati snažnu potporu Hrvatskoj u završetku pregovora', dodao je na kraju Jandroković.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković neposredno prije primio je britanskog ministra pravosuđa Kennetha Clarka s kojim je razgovarao o napretku RH u ispunjavanju mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava, s naglaskom na probleme s kojima se susreću sve države članice EU-a u provođenju pravosudnih reformi. Razgovor s Clarkom Bošnjaković i Jandroković su ocijenili 'dobrim, korisnim i sadržajnim'.

'Od zadnjeg susreta s veleposlanicima država članica Europske unije učinili smo jako puno, u svim segmentima i mjerilima; posebno u vezi neovisnosti pravosuđa, imenovanja sudaca i državnih odvjetnika. Sada funkcioniraju novoizabrano Državno sudbeno vijeće i Državno odvjetničko vijeće. Važno je istaknuti podatak vezano za akcijski plan Vlade RH od prošle godine za rješavanje velikog broja neriješenih predmeta. Učinili smo važne iskorake jer smo na onim sudovima koji su generatori tih neriješenih predmeta zaposlili značajan broj ljudi. A od 84.000 predmeta na svim općinskim sudovima u Hrvatskoj koji su stariji od tri godine, njih 14.000 riješili smo u razdoblju od prvog do trećeg mjeseca', rekao je ministar Bošnjaković.

'Od aktivnosti i planova koje smo si zadali ne odustajemo', naglasio je ministar Bošnjaković.