VICEKANCELAR PODNIO OSTAVKU

Novi potresi u austrijskoj politici

13.04.2011 u 13:09

Bionic
Reading

Vicekancelar i predsjednik Narodne stranke (ÖVP) Josef Pröll jutros je iznenadno održao press-konferenciju na kojoj je objavio svoje potpuno povlačenje iz politike

Već duže vrijeme se austrijska konzervativna Narodna stranka muči sama sa sobom: njeni ugledni članovi postaju akteri raznih korupcijskih afera, u anketama stranka stoji sve lošije, unutarstranački odnosi su napeti, a rad vlade u kojoj ÖVP sudjeluje komentatori opisuju kao 'krizu srednjih godina'. Povrh svega toga, austrijske konzervativce je snašla još jedna nesreća: na iznenadnoj press-konferenciji koju je jutros sazvao u Beču, Josef Pröll – aktualni predsjednik ÖVP-a, vicekancelar i ministar financija – podnio je ostavku na sve svoje političke funkcije.

Pröll je sredinom ožujka doživio tešku emboliju pluća, a i već dulje ima ozbiljnih zdravstvenih problema, te je odlučio napustiti politiku prije nego što mu dođe glave. To je, ukratko, objašnjenje Pröllova povlačenja, koje je jutros iznio okupljenim austrijskim novinarima. 'Nakon dvije tromboze i jednog kolapsa pluća, imao sam u posljednje vrijeme priliku razmisliti o svojem političkom životu i budućnosti', objasnio je Josef Pröll što ga je potaklo da napusti politiku. U oko devet minuta svojeg obraćanja medijima, odlazeći austrijski vicekancelar se obrušio i na stanje političke klase u Austriji, a naročito oštar je bio prema vlastitoj stranci, koja se u posljednje vrijeme guši u korupcijskim skandalima, poput slučajeva bivšeg ministra financija Karl-Heinz Grassera ili bivšeg ministra policije i donedavno zastupnika u Europskom parlamentu Ernsta Strassera.

Pröll je tako, referirajući se na Strassera, koji je optužen za primanje mita, zaključio da u Austriji 'nekim političarima nedostaje obraza', a takvo ponašanje šteti svim političarima. Socijaldemokrate je pak optužio da forsiraju status quo u Austriji, jer se pokazalo da vladajuća velika koalicija nije u stanju dogovoriti niti provesti važne reforme, poput reforme školstva. Velik dio austrijske politike je obilježen oportunizmom i populizmom, zaključio je Pröll, koji se na kraju svojeg obraćanja zahvalio svojoj obitelji i suradnicima na podršci, ali i novinarima na fer izvještavanju.

Još uvijek se ne zna tko će 42-godišnjeg Josefa Prölla naslijediti na funkcijama koje napušta. Unutar konzervativaca se spominju tri imena: ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, ministrica policije Maria Fakter i ministar gospodarstva Reinhold Mitterlehner. Trenutno su svi u ÖVP-u previše šokirani nenajavljenim odlaskom stranačkog šefa i vicekancelara Josefa Prölla da bi se znalo tko će na kraju pobijediti u borbi za njegovo nasljedstvo, no smatra se da najviše šansi ima ministar vanjskih poslova Spindelegger.

Proell