BRŽI ULAZAK U UNIJU

Hrvatska se želi uključiti u akciju NATO-a u Libiji

13.04.2011 u 10:08

Bionic
Reading

Kako piše Večernji list, Hrvatska će se angažirati u humanitarnoj akciji u Libiji. Ministri obrane Davor Božinović i vanjskih poslova Gordan Jandroković u svakodnevnom su kontaktu i razmatraju različite scenarije pomoći Libiji. Nema govora o vojnom angažmanu, a do sada nitko od Hrvatske nije zatražio čak ni primanje izbjeglica iz sjeverne Afrike

Na hrvatskoj strani je u tijeku procjena stanja u Libiji. Kad hrvatska strana utvrdi da je spremna, a to bi moglo biti već danas, piše Večernji list, s partnerima iz NATO-a naći će se rješenje, odnosno utvrdit će se koje su potrebe NATO-a.

Zasad još nema naznaka koja bi se komponenta koristila u humanitarnoj pomoći – vojna, policijska ili pak humanitarnih profesionalaca. No zna se da NATO ne očekuje previše od Hrvatske jer se vodi njezinim mogućnostima male zemlje.

Pomoć Libiji zasigurno ima više komponenata. Hrvatska je od zemlje primateljice pomoći postala zemlja koja pomoć nudi, piše Večernji list.

Osim što je Hrvatska zbog bliske povijesti osjetljiva na humanitarna stradanja, postoje i nagađanja da bi angažman u Libiji ubrzao završetak pregovora s EU-om, no diplomatski izvori u takvu opciju ne polažu previše nade, piše Večernji list.