ZA VLADU NACIONALNOG JEDINSTVA

EU i SAD nude pomoć predsjedniku Ouattari

13.04.2011 u 09:26

Bionic
Reading

Europska unija pozvala je u utorak predsjednika Obale Bjelokosti Alassanea Ouattaru da formira vladu nacionalnog jedinstva kako bi se pomoglo ratom razdiranu zemlju vratiti na put mira te je obećala svoju pomoć

Istodobno je u Washingtonu američki predsjednik Barack Obama čestitao Ouattari na preuzimanju dužnosti te mu ponudio pomoć u naporima na ujedinjenju zemlje i uspostavi sigurnosti.

Ouattara, koji je u ponedjeljak nakon četveromjesečnih borbi svrgnuo dotadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagboa, ima povijesnu šansu nadići podjele u zemlji, naglasili su ministri vanjskih poslova EU nakon sastanka u Luxembourgu.

'EU pozdravlja zalaganje predsjednika Ouattare da se postigne nacionalno pomirenje', navodi se u izjavi ministara vanjskih poslova zemalja EU.

'Ona je spremna podržati rad predloženog Povjerenstva za istinu i izmirenje i ohrabruje predsjednika Ouattaru u formiranju sveobuhvatne, široko postavljene vlade koja će predstavljati sve regije i sva politička stajališta u zemlji', dodaje se u priopćenju. Također se ističe da će EU, koja je ukinula neke dosadašnje sankcije toj zemlji, razmotriti daljnje ukidanje sankcija i obnovu programa pomoći Obali Bjelokosti što je prije moguće.

Obama, koji je podupro Ouattaru i pozvao Gbagboa da odstupi s dužnosti, razgovarao je s novim predsjednikom o važnosti ponovne uspostave normalne trgovine i o pomoći potrebnoj privatnom sektoru u Obali Bjelokosti, koja je svjetski lider u proizvodnji kakaoa.

Ouattara je preuzeo dužnost u ponedjeljak nakon što su njegove snage uhitile Laurenta Gbagboa, koji je odbio predati dužnost unatoč izborima, provedenim pod okriljem UN-a u studenome, na kojima je pobijedio Ouattara.

Novi predsjednik najavio je suđenje Gbagbou te također, u južnoafričkom stilu, obećao Povjerenstvo za istinu i izmirenje koje će pokrenuti istrage o zločinima i kršenju ljudskih prava što su ih počinile obje strane u sukobu u Obali Bjelokosti.

Prema podacima UN-a, u nasilju u Obali Bjelokosti od prosinca je ubijeno 800 ljudi, a pretpostavlja se da bi krajnja bilanca mogla biti i veća.