ZBOGOM, SCHENGEN

Francuska podigla granicu s Italijom

13.04.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Sarkozy se više ne šali. Nakon što je zabranio burku, sada uvodi graničnu kontrolu na međi s Italijom. Nema veze što Francuska time krši Schengenski sporazum. Važno je da nijedan sjevenoafrički imigrant ne pokuša ući u zemlju smrdljivih sireva

Tko bi rekao, ali Europska unija ipak nije zaboravila interne granice, pa je tako Francuska ponovno uposlila svoje pogranične policajce ne bi li nadgledali ulaz stranaca iz smjera talijanske rivijere, ponajviše iz grada Ventimiglije. Naravno, radi se o sjevernoafričkim imigrantima koji bježe od ratnog kaosa i neimaštine, a francuska pogranična straža ih je uhitila već 700.

Cecilia Malmstrom, šefica unutrašnjih poslova EU-a, prigovara Parizu da prema Schengenskom sporazumu iz 1997. nema pravo nadgledati granične prijelaze osim ako se ne radi o ugrozi javne sigurnosti. 'U ovom slučaju se definitivno ne radi o tome', tvrdi Malmstrom, dok Francuze boli đon i uzvraćaju kako su s Italijom potpisali bilateralni deal nekoliko tjedana prije Schengenskog sporazuma koji ih ovlašćuje za izgon svih izbjeglica za koje je utvrđeno da su došli iz Italije. Prema tom tzv. Chambery sporazumu, za protjerivanje iz Francuske potrebno je prethodno odobrenje talijanskih vlasti. Za sada su Talijani odbili stotinjak francuskih zahtjeva.

Povuci-potegni oko sjevernoafričkih imigranata dovelo je dvije zemlje narub diplomatskog sukoba. Ministri unutarnjih poslova Italije i Francuske se međusobno glođu, Roberto Maroninavodi kako je Pariz neprijateljski raspoložen, Claude Guéant odgovara da imaju pravo deportirati bilo koga nazad u Italiju. Problem je što ne postoji jedinstvena imigrantska politika Europske unije te se ljudi bez dokumenata vrlo različito tretiraju ovisno o mjestu gdje su uhićeni.

Zbog svega najviše stradaju radnici bez papira koji već godinama zidaju i grade Francusku, jer su policijske kontrole po vlakovima koji prelaze talijansku granicu sve rigoroznije. Jedan od njih, dvadesetosmogodišnji Yassine Fatnassi, proveo je 24 sata u samici i na kraju je izgnan iz zemlje u kojoj ima obitelj i u kojoj radi već godinama.

U talijanskom gradiću Venitmigliji ogorčeni i izgnani imigranti organizirali su prosvjed na kojem se okupilo nekoliko stotina ljudi. 'Tunis je nekad bio francuski', pisalo je na jednom od transparenata kojim su uzaludno pokušali podsjetiti vlasti u Parizu da ne tako davno nisu imali nikakav problem s kolonizacijom, dok se danas prave mutavi.