PRVI BRITANSKI BRAČNI PAR

Milijunaši pobjegli u Švicarsku na eutanaziju

06.03.2009 u 11:17

Bionic
Reading

Milijunaš Peter Duff (80) i njegova supruga Penelope (70) postali su prvi britanski bračni par koji je počinio samoubojstvo eutanazijom u švicarskoj klinici Dignitas. Peter i Penelope, koji imaju dvoje djece, bolovali su od neizlječivog oblika raka

ZÜRICH/LONDON - Prijateljima su rekli da se sele iz svog doma u Bathu, vrijednog 2,2 milijuna eura, u kuću u Dorsetu. Ubrzo potom otputovali su u Zürich, gdje su umrli prije tjedan dana.

Penelope je 16 godina bolovala od rijetkog oblika rada probavnog sustava, a Peter od raka debelog crijeva, koji je nedavno zahvatio i jetru.

'Peter i Penny Duff preminuli su zajedno u Zürichu, nakon duge bitke s bolešću. Njihova odluka da umru nema nikakve veze s čudesnom njegom i savjetima koje su primali od svojih liječnika', rekla je njihova kći Helena Conibear (41).

David Keeling (64), susjed i prijatelj preminulog bračnog para, kaže da su mu Peter i Penelope rekli da će se preseliti u Dorset, ali nisu spominjali odlazak u Švicarsku. Prema njegovim riječima, Peter je i u poznim godinama bio vrlo aktivan, ponosan na svoja postignuća i teško se mirio sa spoznajom da boluje od neizlječive bolesti.

Peter Duff bio je trgovac vinima i utemeljitelj britanskog ceha vinara, predsjednik organizacije Umjerenost u konzumiranju alkohola, čija je izvršna direktorica njihova kći Helena Conibear.

Vijest o smrti bračnog para Duff objavljena je tjedan dana nakon što je Debbie Purdy, oboljela od multiple skleroze, izgubila bitku s britanskim pravosuđem za legalnu eutanaziju. Ona se borila za jamstvo da njezin suprug neće biti kazneno gonjen ako joj svojim prisustvom pruži podršku pri umiranju u klinici Dignitas.

Prema britanskom zakonu, maksimalna kazna za poticanje na samoubojstvo ili pomaganje u tom činu je 14 godina zatvora.