POVEĆANE ENERGETSKE POTREBE

Iran najavio gradnju pet nuklearnih reaktora

12.04.2011 u 09:15

Bionic
Reading

Iran planira graditi 'četiri do pet' istraživačkih nuklearnih reaktora i nastaviti s obogaćivanjem urana kako bi osigurao svoje gorivo, izjavio je u ponedjeljak navečer iranski dužnosnik, usprkos pritiscima zapada da Teheran obustavi nuklearni program

Nuklearni stručnjak i čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju Ferejdun Abasi rekao je da će Tehran graditi reaktore u sljedećih nekoliko godina za proizvodnju medicinskih radioizotopa, izvijestila je Iranska studentska novinska agencija (ISNA).

'Da bi osigurali gorivo za nove reaktore trebamo nastaviti s obogaćivanjem urana do razine od 20 posto', rekao je Abasi.

Abasijeva izjava mogla bi produbiti strah zapada da je iranski program atomske energije usmjeren na proizvodnju nuklearnog oružja, ocjenjuju agencije.

Teheran pak tvrdi da nuklearni program ima mirnodopsku namjenu i da su međunarodne sankcije, koje su mu nametnute zbog obogaćivanja urana, nezakonite.

Pregovori sa svjetskim silama usmjereni na rješavanje nuklearnog programa zastali su u siječnju, odbijanjem Teherana da smanji program obogaćivanja urana.

Stručnjaci su ranije objavili da Iran ima dovoljno zaliha nisko obogaćenog urana za izradu najmanje dviju atomskih bombi ako ga je obogatio do potrebne razine.

Abasi je rekao da će njegova zemlja kad zatreba povećati količinu urana obogaćenog do 20 posto. 'Mi ćemo povećati količinu obogaćenog urana do razine od 20 posto zbog potreba naše zemlje i nećemo tražiti ničije dopuštenje', kazao je Abasi.

Iran, veliki proizvođač nafte, tvrdi da želi samo nisko obogaćeni uran za rad nuklearnih elektrana kako bi poboljšao opskrbu električnom energijom.

U subotu je Abasi rekao da su centrifuge 'druge i treće generacije' proizvedene i testirane. Riječ je o postrojenjima za obogaćivanje urana namijenjenog za rad nuklearnih reaktora ili za proizvodnju nuklearnog oružja.