GODINA OD PADA PREDSJEDNIČKOG AVIONA

Tragedija nije upropastila odnose Moskve i Varšave

11.04.2011 u 15:00

Bionic
Reading

U gradskoj knjižnici u Smolensku na zapadu Rusije predsjednik Dmitrij Medvedev ugostio je poljskoga kolegu Bronislawa Komorowskog. Povod su pregovori između dvije države, ali mjesto i vrijeme odredila je prva godišnjica pada poljskog predsjedničkog aviona nedaleko od mjesnog aerodroma

U nesreći je poginulo svih 96 putnika i članova posade, među njima dio političkog vrha Poljske predvođen predsjednikom Lechom Kaczynskim.

Njegov nasljednik Komorowski stigao je u Smolensk na poziv Medvedeva, kako bi zajedno položili vijence na spomenik koji je podignut na mjestu nesreće. Oko nje se i danas vode sporovi i pokušavaju plesti intrige, ali čini se da tragedija nije narušila bilateralne odnose između dvije države s teškim povijesnim nasljeđem.

Jaroslaw Kaczynski, bivši poljski premijer i brat blizanac poginulog predsjednika, nije htio sudjelovati ni u službenoj komemoraciji u Poljskoj, a kamoli u Smolensku. Kao vođa konzervativne oporbene stranke Zakon i pravda organizirao je paralelni obred. The Ecconomist piše da se na skupovima koje priređuje Kaczynski mogu vidjeti transparenti s teorijama zavjere koji u zločinačku ravan dovode i pad poljskog aviona i pokolj u Katynu, no da u takve teorije, prema anketama, vjeruje svega osam posto poljskih građana.

Istraga o nesreći, čini se, još nije završena, premda je Međunarodni avijacijski odbor sa sjedištem u Moskvi zimnus objavio svoj izvještaj (kako bi se dalo do znanja da će istraga biti ozbiljna, nadzornikom je imenovan premijer Vladimir Putin). Ruski istražitelji glavninu krivnje prebacuju na pilote poljskog TU-154 (sovjetske proizvodnje) koji je pri slijetanju u gustoj magli zakačio drveće prije piste. Poljska strana tvrdi, pak, da ni kontrola leta aerodroma u Smolensku nije posve profesionalno obavila posao.

Pokojni Kaczynski putovao je u Rusiju kako bi prisustvovao 70. godišnjici pokolja oko 22.000 zarobljenih poljskih časnika i intelektualaca, koji je izvršio sovjetski NKVD. Taj masovni staljinistički zločin Moskva je desetljećima zataškavala, a sadašnja vlast pokušava ispraviti nepravdu, što je od velikog značaja za suvremene odnose Poljske i Rusije. Po Medvedevljevom nalogu, Moskva je u godinu dana predala Varšavi ukupno 148 tomova dokumenata o kaznenom djelu u Katynu s kojih je skinuta oznaka državne tajne.

Zajedničko obilježavanje tragične smrti poljskih političara tako se spojilo sa zajedničkim obilježavanjem masovnog zločina koje simbolizira nove odnose između dvije države i dvije nacije opterećene stereotipima i serijom ratova kroz vjekove (Poljska je u sendviču između Njemačke i Rusije posljednjih stoljeća redovito izvlačila deblji kraj).

Do prije svega nekoliko godina odnose između Moskve i Varšave opasno su hladili američki planovi za gradnju raketnog štita na teritoriju Poljske (odustalo se kad je G. W. Busha u Washingtonu naslijedio Barack Obama). Danas Rusija i Poljska pokušavaju razviti suradnju na planu ekonomije i energetike (tu su odnosi također bili zaoštreni: Gazpromov projekt plinovoda Sjeverni tok, primjerice, zaobilazi Poljsku jer mu se protivila). Varšava u drugoj polovici ove godine preuzima predsjedanje Europskom unijom.