BLIŽI SE KRAJ

Razbijen Gbagbov 'magični kamen'

11.04.2011 u 14:14

Bionic
Reading

Za brojne borce u sukobu u Obali Bjalokosti magija ima jednaku moć kao i vojna snaga, i dok snage Laurenta Gbagboa i Alassanea Ouattare vode borbe za Abidjan, skupina Ouattarinih vojnika otišla je na sjeverni ulaz u taj lučki grad kako bi uništila kamen postavljen na postolje, za koji vjeruju da ima magične moći

'Ovaj je kamen postavljen kada je Laurent Gbagbo došao na vlast, kako bi začarao Abidjan', objašnjavao je pukovnik Daniel Dodo dok su vojnici maljevima razbijali kamen.

'Kada ga srušimo, oslobodit ćemo Abidjan', dodao je Dodo, a pro Ouattarini borci posljednjim su udarcem smrskali kameni blok.

Iz unutrašnjosti postolja vojnici su izvukli prljave crvene krpe za koje Dodo kaže da su ih začarali vračevi iz malene afričke otočne države Sao Tome.

'Crvena boja je simbolična jer se vjeruje da krv daje snagu amajlijama', rekao je Dodo koji, kao većina pro Ouattarinih boraca, nosi crnu majicu s natpisom na francuskom 'mistički bataljun' na poleđini.

Zasad nema službenog komentara o porijeklu i značenju kamenog spomenika, koji je bio gotovo skriven od pogleda javnosti u visokoj travi između dva traka ceste koja vodi prema središtu Abidjana.

Kao i u drugim afričkim zemljama, magija je prilično raširena u Obali Bjelokosti, gdje kršćanstvo i islam stoje 'rame uz rame' s tradicionalnim vjerskim sustavima.