OBALA BJELOKOSTI

UN-ovi i francuski helikopteri napali Gbagbove snage

11.04.2011 u 12:44

Bionic
Reading

UN-ovi i francuski helikopteri napali su u noći s nedjelje na ponedjeljak snage odane predsjedniku Obale Bjelokosti Laurentu Gbagbou, oštetivši predsjedničku palaču u Abidjanu i uništivši teško naoružanje prema naređenju glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona

UN-ovi helikopteri napali su Gbagbovu rezidenciju i prije tjedan dana, a činilo se da su francuski napadi doveli Gbagbove vojnike do točke predaje, no oni su iskoristili zatišje i pregrupirali su se.

Zasad je nejasno u kojoj su mjeri zračni napadi pomogli snagama Gbagbova suparnika Alassanea Ouattare i hoće li biti potrebni novi udari.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u nedjelju je izjavio kako je cilj napada francuskih i snaga UN-a 'spriječiti korištenje teškog naoružanja koje prijeti civilnom stanovništvu Abidjana i mirovnjacima UN-a'. Ban je izrazio duboku zabrinutost zbog humanitarnog stanja u Obali Bjelokosti i kršenja ljudskih prava.

'Civili snose sav teret nasilja - sukobi se moraju prekinuti. Gospodin Gbagbo mora predati vlast bez odaganja', naglasio je glavni tajnik UN-a.