POLJSKO PREDSJEDANJE EU-OM

Zašto bi Hrvatska patila zbog Gadafija?

11.04.2011 u 09:17

Bionic
Reading

Poljski premijer Donald Tusk kazao je u razgovoru za britanski Guardian da će se njegova zemlja po preuzimanju predsjedništva EU-a u drugoj polovici godine zauzeti za brže širenje Unije na istok, te neizravno najavio podršku Poljske Hrvatskoj

Tusk je u razgovoru objavljenom u izdanju od subote naglasio da sve veća briga Unije za "stanje na jugu ne smije biti nauštrb istoka" Europe. Poljski premijer je rekao da će među prioritetima poljskog predsjedništva EU-a neizbježno biti "jug", s obzirom na implikacije nedavnih pobuna u sjevernoj Africi na zemlje južne Europe. Tusk je ipak dodao da EU "ne može dopustiti da događaji u sjevernoj Africi blokiraju proširenje".

"Može li mi netko objasniti zašto bi Hrvatska patila zbog (libijskog čelnika Moamera) Gadafija?", upitao se Tusk, čija zemlja 1. srpnja od Mađarske preuzima predsjedanje 27-članom Unijom.

Tusk se u razgovoru za britanski dnevni list također zauzeo za približavanje Bjelorusije i Ukrajine Europskoj uniji, bez obzira na činjenicu da je u Bjelorusiji "još uvijek na vlasti diktator (Aleksandar Lukašenko)", a u Ukrajini je na izborima pobijedio "povijesno nedemokratski Viktor Janukovič".

"Trebali bismo vjerovati u snagu i vitalnost vrijednosti koje čine Europsku uniju, i u koje susjedne zemlje mogu vjerovati i težiti da im se pridruže", rekao je Tusk.