REPUBLIKANCI POBIJEDILI U NAGODBI

SAD smanjio rashode za gotovo 39 milijardi dolara

10.04.2011 u 17:47

Bionic
Reading

Fiskalni konzervativci Republikanske stranke glavni su dobitnici u nagodbi o američkom proračunu, koji je prisilio demokrate da prihvate povijesno smanjenje rashoda, iako su se tome snažno protivili, ocjenuju u nedjelju mediji u SAD-u

Nakon dugih pregovora dvije strane su u petak objavile nagodbu prema kojoj se proračunski rashodi u ovoj godini smanjuju za gotovo 39 milijardi dolara, čime je izbjegnuta djelomična obustava rada državne uprave. Iako ukupna ušteda iznosi tek oko jedan posto vladina prijedloga proračuna od 3820 milijardi dolara, dramatični pregovori pokazali su da republikanci s blokadom proračunskih zakona u Predstavničkom domu mogu stubokom remetiti politiku Obamine administracije.

Uspjeh republikanaca još je značajniji jer demokrati kontroliraju Bijelu kuću i Senat, u kojem mogu stopirati gotovo sve zakone prihvaćene u Predstavničkom domu.
Ohrabreni izbornom pobjedom prošle jeseni, fiskalni konzervativci promijenili su raspravu u Washingtonu. Pitanje više nije hoće li se rezati potrošnja, već koliko duboko. Ideja o povećanju poreza kako bi se smanjio deficit, gotovo se više ne spominje, ocjenjuje u komentaru TV mreža ABC News.

Dramatična rasprava o proračunu za 2011, zaključena sa šest mjeseci kašnjenja, uvod je u druge dvije važne kongresne rasprave o državnim financijama.
Kongres uskoro mora glasovati o povećanju ograničenja vanjskog duga, kako bi se izbjeglo da SAD prvi put zakaže s otplatom.

Uskoro slijedi i rasprava o proračunu za iduću fiskalnu godinu, koja počinje 1. listopada. Odbor za proračun Predstavničkog doma Kongresa, kojim dominiraju republikanci, prihvatio je prijedlog zakona o smanjenju javne potrošnje za 5800 milijardi dolara u idućih 10 godina, uglavnom na račun programa zdravstvene skrbi za starije i siromašne građane Medicare i Medicaid.

Nacrt proračuna za 2012, koji je pripremio predsjednik Odbora za proračun Predstavničkog doma Paul Ryan, najava je oštrog sučeljavanja s demokratima koji su odlučni dopustiti samo manje promjene u Medicareu, Medicaidu i drugim socijalnim programima.

Republikanci su u sadašnjem proračunu tražili uštede od 61 milijardu dolara, a popustili su na nekim socijalnim zahtjevima, kao što je prestanak saveznog financiranja pobačaja i smanjenje ulaganja u zaštitu okoliša, što je izazvalo nezadovoljstvo socijalnih konzervativaca u stranci, posebno onih s potporom pučkog konzervativnog pokreta Tea Partyja.

U raspravi o idućem proračunu oni bi mogli još snažnije inzistirati na štednji, ocjenjuju analitičari.
Dnevni list USA Today u nedjelju je dobitnikom u nagodbi o proračunu proglasio predsjednika Predstavničkog doma i Klub zastupnika Republikanske stranke. Vođenje rasprave o smanjenju rashoda i snižavanje polazne osnove za idući proračun velika je pobjeda republikanaca, s umnažajućim učincima za iduće godine.

'Boehner je uspio učiniti nešto u što su mnogi njegovi suparnici sumnjali - održao je na okupu koaliciju koja uključuje ambiciozne pojedince sa sukobljenim ciljevima i niz novih Tea Party republikanaca koji su željeli mnoge veće rezove.
Gubitnici su, po časopisu USA Today, Harry Reid i demokrati u Senatu, koji su pristali na puno veće rezove nego što su prvotno namjeravali, te Nancy Pelosi čiji su demokrati bili nebitni u raspravi Predstavničkog doma.

Kratkoročni pobjednik je i predsjednik Obama, koji je uspio pretrpjeti duboke političke rane s djelomičnom obustavom rada državne uprave. Izbjegao je i kritike da nije dovoljno odlučno vodio raspravu o proračunu te da nije poštedio gospodarstvo od negativnih učinaka obustave rada savezne vlade, ističe USA Today.

Uoči početka kampanje za predsjedničke izbore 2012. bitka oko proračuna usredotočila je političku raspravu u SAD-u na deficit, koji je pod Obaminim mandatom dosegao rekordnu razinu i samo bi u ovoj godini trebao iznositi 1650 milijardi dolara.