NESREĆA U NJEMAČKOJ

Crni zid pijeska zaslijepio vozače

09.04.2011 u 08:55

Bionic
Reading

Pješčana oluja na sjeveru Njemačke u petak je izazvala lančani sudar više od 80 vozila na autocesti, u kojem je poginulo osam a ozlijeđena je najmanje 41 osoba, priopćila je policija.

Glasnogovornik policije u Rostocku, Volker Werner, izjavio je da su operacije spašavanja još uvijek u tijeku, te da bi broj poginulih mogao rasti, prenose agencije.

Najmanje 41 osoba je ozlijeđena, mnoge od njih teško, pa su prebačeni do obližnje bolnice. Drugima, koji su pretrpjeli udarace ili modrice, pomoć je ukazana na mjestu nesreće, kazao je Werner.

Ukupno 110 ljudi u oko 80 automobila i tri kamiona sudjelovalo je u nesreći nekoliko kilometara od Baltičkog mora, rekao je Werner. Najmanje 17 vozila se zapalilo, uključujući i kamion za prijevoz zapaljivih materijala.

Sudar u saveznoj državi Mecklenburg-Zapadna Pomeranija izazvala je pješčana oluja, ali je nejasno da li zbog naglog pada vidljivosti ili zbog pijeska na cesti, rekao je Werner.

Regija je nedavno doživjela dugotrajnu sušu, koja utječe na poljoprivredu i ostavlja mnoga tla izložena eroziji.

Jedan motorist rekao je reporterima: 'odjednom se stvorio crni zid pijeska, nisam mogao ništa vidjeti i bio sam gurnut na drugi automobil'.

'Nikad nisam vidio ništa slično i to je zaista teško opisati. Tek ću kasnije shvatiti što se zaista dogodilo', prenosi BBC.