PERU BIRA PREDSJEDNIKA

Nacionalist Humala vodi u anketama za nedjeljne izbore

08.04.2011 u 14:15

Bionic
Reading

Posljednja anketa uoči izborne šutnje i nedjeljnih predsjedničkih i općih izbora u Peruu daje nacionalističkom kandidatu domorodačkog porijekla Ollanti Humali veliku prednost nad ostalim kandidatima s intencijom glasača od oko 28 posto

Iza njega se nalazi, sa 21 posto glasova, Keiko Fujimori, japanskog porijekla i kći bivšega predsjednika Alberta Fujimorija, koji se nalazi u zatvoru zbog teških malverzacija i zločina protiv čovječnosti.

Slijede bivši predsjednik Alejandro Toledo i bivši ministar gospodarstva Pedro Pablo Kuczynski, oboje s oko 18 posto. Ispitivanja osiguravaju prijelaz Humale u drugi krug, previđen za 5. lipnja, ali je situacija napeta jer nije jasno tko će ići s njim, naravno, ako su ova predviđanja točna.

Analitičari smatraju da je izborna strategija Humale, koju je stvorio João Santana, onaj isti koji je pomogao Luli da Silvi da postane predsjednik Brazila 2002, vrlo pogođena jer se čini da su PR stručnjaci uspjeli ublažiti tvrdu sliku koju je Humala imao prije par mjeseci, a a sve da se pridobije glas srednje klase i industrijskog sektora.

Keiko Fujimori, pak, iako je imala pozitivnu kampanju, teško sa sebe skida negativnu etiketu koju je ostavio autoritativni otac.

Toledo, koji je do prije mjesec dana, vodio u svim anketama, izgubio je podršku dobrog dijela konzervativaca koji su se priklonili Kuczynskom koji, prema drugim anketama, ipak pobjeđuje Toleda i ulazi s Humalom u drugi krug.

Ono što jest jasno je to da nijedna stranka neće dobiti većinu u parlamentu od 130 zastupnika (nijedna stranka prema anketama neće dobiti više od 30 zastupnika) zbog čega će pobjednik morati koalirati da bi mogao vladati.

Humala, predsjednik Nacionalističke stranke Perua (socijalističkog profila), zagovara reviziju ugovora o trgovini sa SAD-om te uživa podršku predsjednika Venezuele, Huga Cháveza, koji za njega kaže da je 'dobar vojnik'.

Peru je republika. Svi stariji od 18 godina imaju glasačko pravo. Predsjednički se izbori održavaju svakih pet godina, a nitko ne može biti izabran više od dva puta. Svaki predsjednik ima dva potpresjednika. Vijeće Ministara mora provjeriti svaki zakon koji predsjednik predloži parlamentu. Glavni sud se drži u Limi, i ima 16 članova.

Sadašnji predsjednik Perua je Alan García Pérez, vođa stranke Partido Aprista Peruano, lijevo orijentirane stranke socijalnih demokrata.