Svijet PERES U WASHINGTONU

'Gaza je postala teroristička država'

Predsjednik Izraela Shimon Peres upozorio je da glasanje za nezavisnu palestinsku državu neće donijeti mir, jer Ujedinjeni narodi ne mogu jamčiti sigurnost Izraelu

Peres je izrazio uvjerenje Izraela u dvodržavno rješenje sukoba dvaju naroda, ali je naglasio da do njega mora doći pregovorima Izraela i Palestinaca.

Obraćajući se diplomatima iz 25 zemalja u Međunarodnom institutu za mir, Peres je rekao da je Izrael spreman vratiti zemlju u okviru sporazuma, kojim se mora jamčiti da se Izrael neće naći u unakrsnoj vatri između pojasa Gaze i Zapadne obale.

To je bio Peresov komentar na izvještaje da u vrijeme zastoja mirovnih pregovora Palestinci razmatraju traženje državnosti na Glavnoj skupštini UN-a, javila je agencija Associated Press.

Peres je također ocijenio da se Gaza u međuvremenu pretvorila u terorističku državu nakon što su u četvrtak tamošnji ekstremisti ispalili raketu na školski autobus, ranivši dvoje ljudi.

'To je još jedan primjer da se Gaza pretvorila u terorističku državu. Mogu li Ujedinjeni narodi garantirati da neće biti terorističkih akata? Nitko od vas se ne bi odrekao sigurnosti svoje zemlje i Izrael će se također braniti', rekao je Peres veleposlanicima u UN-u za vrijeme posjeta New Yorku, prenijeli su izraelski mediji.

'Stotine tisuća majki i djece na jugu Izraela ne mogu mirno spavati zbog raketa iz Gaze', rekao je Peres.

Izraelski ministar obrane Ehud Barak, koji je naredio napad na ciljeve u pojasu Gaze kao odgovor na napad na autobus, rekao je da drži Hamas odgovornim za bilo koji napad s teritorija Gaze.

U izraelskom protunapadu u petak ubijeno je dvoje pripadnika Hamasa, priopćio je sam Hamas.

Prethodno je u zračnom napadu izraelskih snaga poginulo petero Palestinaca.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još