VESNA PUSIĆ OKUPILA VRH DRŽAVE

'Ispunjavanje mjerila nije dovoljno'

08.04.2011 u 13:10

Bionic
Reading

'Ispunjavanje preostalih mjerila u Poglavlju 23 – pravosuđe i temeljna prava nužan je preduvjet, ali nije dovoljan. Bez ispunjavanja tih mjerila mi svakako nećemo završiti pregovore, ali ako ispunimo ta mjerila, izuzetno je važna diplomatska aktivnost u ovoj fazi', rekla je Vesna Pusić nakon sastanka Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom govoreći o nužnosti zajedničkog usklađenog djelovanja vanjske politike

Dogovoreno je usklađenom djelovanju na diplomatskom planu između predsjednika države, predsjednice vlade i parlamentaraca s svojim kolegama u Europskoj uniji, a izuzetno je važna aktivnost predsjednika i predsjednice Vlade, naglasila je Pusić, jer oni imaju kontaktiraju s kolegama u inozemstvu na najvišoj razini.

'To je važna aktivnost, treba biti usklađen i nastupati s pozicije istih podataka i aktivnosti koje su postignute i to je postignuta koordinacija vanjskopolitičke aktivnosti i da se dosegne što je moguće veći broj zemalja članica ne u lobiranju nego informiranju', rekla je Pusić.

On je poručila da je sastanak pokazao da nema relevantnije političke stranke ili osobe koja nije doprinijela Hrvatskom putu u Europsku uniju u zadnjih 11 godina. Druga svrha sastanka bila je dobiti od vlade o napretku i ispunjavanju mjerila u poglavlju 23 s obzirom na to da je to poglavlje jedina potencijalno ozbiljna prepreka našem zaključenju pregovora u lipnju.

Rekla je da su svi prisutni na sastanku dali potporu radu na strateškom cilju, a to je članstvo u Europskoj uniji i zaključenje pregovora prije ljeta.

Podsjetimo, jutros je predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić za tportal je prije sastanka izjavila da je njegova svrha demonstrirati jedinstvo svih relevantnih faktora u Hrvatskoj u postizanju strateškog cilja - završetka pregovora s EU.

'Naš cilj je da završimo pregovore u lipnju. Posjet Josea Manuela Barrosa i Štefana Fuelea, kako je Barroso sam rekao u razgovorima, jest ohrabrenje i podrška do okončanja pregovora', rekla je Pusić.

Temeljem svega što je čula u razgovorima, nastavila je, šesti mjesec nije izvjestan, ali je moguć.

Podsjetila je da je lipanj važan rok za završetak pregovora s EU zbog financijskih razloga, jer ćemo u protivnom izgubiti dvije milijarde eura predviđenih za 2013. godinu.

Na sastanku s Alexandrom Cas Granja, glavnom tajnicom za zemlje kandidatkinje, Pusić je rano jutros razgovarala o ispunjavanju mjerila iz Poglavlja 23, a nakon sastanka odmah je otišla u Banske dvore o svemu obavijestiti premijerku Kosor.