UNICEF UPOZORAVA

Djeca na meti Gadafijevih snajperista

Bionic
Reading

'Primili smo pouzdane i dosljedne informacije da su i djeca na meti Gadafijevih snajperista u opkoljenom gradu Misrati', izjavila je glasnogovornica UNICEF-a. Tportal za vas prati izvještavanje najboljih svjetskih medija o događajima u Libiji

15.39 Gadafijeve trupe su ispalile nizraketa koje su prisilile pobunjenike u Ajdabiyi da se povuku u centar grada, ostavljajući ostatak grada bez obrane.

14.59 Anders Fogh Rassmussen, glavni tajnik NATO-a, jučerašnje bombardiranje pobunjenika je nazvao 'nesretnim slučajem'.

14.49
Civili bježe prema istoku Misrate jer Gadafijeve snage napadaju gusto naseljenu četvrt Esqeer gdje žive obitelji.

14.43
Škotski tužitelji ispitali su bivšeg libijskog ministra Musu Kusu oko slučaja Lockerbie.

14.20
Dvojicu novinara ruskog dnevnog lista Komsomolska Pravda oteli su u petak libijski pobunjenici, piše u priopćenju koje je list objavio na svojoj internetskoj stranici.

13.48
Očekuje se da će plovilo Crvenog križa uploviti u luku u Misrati u roku 24 sata.

13.11
UNICEF-ova glasnogovornica tvrdi da Gaadfijevi snajperisti gađaju djecu u opkoljenom gradu Misrati. 'Primili smo pouzdane i dosljedne informacije da su i djeca na meti Gadafijevih snajperista', izjavila je glasnogovornica UNICEF-a.

13.05
Gadafijeve trupe napadaju istok Misrate, što je izazvalo ulične borbe s pobunjenicima koji brane grad.

12.58 Njemačka će prihvatiti 100 izbjeglica iz sjevernafričkih zemalja koje se trenutačno nalaze na Malti, priopćila je njemačka vlada u petak.

12.22
Istražitelji Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava u petak su priopćili da će ovaj mjesec otputovati u Libiju i započeti istragu o navodnim kršenjima ljudskih prava koje su počinile snage odane Moameru Gadafiju i pobunjenici koji pokušavaju svrgnuti vlast u Tripoliju.

11.27
IHH, islamska humanitarna organizacija iz Turske, želi sljedeći tjedan poslati brod s hranom i medicinskim potrepštinama u Misratu.

11.20
Libijski ustanici u petak ujutro su još kontrolirali grad Adždabiju, na istoku zemlje, dan pošto su tisuće civila i pobunjenika počele panično bježati zbog glasina o neposrednoj prijetnji napada snaga Moamera Gadafija.

10.33
Admiral Harding, glasnogovornik NATO saveza, je rekao kako se NATO neće ispričati za pogiblju pobunjenika jučer u Bregi. Dodao je kako nije na njima da poboljšavaju komunikaciju s pobunjenicima, te, ukoliko  pobunjenici budu predstavljali prijetnju civilima, napast će i njih.

10.09
NATO-ove snage jutros su napale grad Sirt, Gadafijevo rodno mjesto.

10.02 Pobunjenici su rekli da žele zaštitu NATO-a kako bi ostvarili punu proizvodnju na naftnim poljima koja imaju pod pod svojom kontrolom zadnja dva tjedna. Ovaj potez bi mogao pomoći stabilizaciji cijena nafte barem malo.

9.50
Britanski dužnosnici išli su u tajni obilazak laboratorija za kemijsko oružje u Tripoliju mjesecima prije nego su sklopili unosan trgovački dogovor s Gadafijem, javlja The TelegraphZnanstvenici iz Britanije i Amerike posjetili su pogon za kemijsko i biološko oružje, kada se gradio u kolovozu 2006.

Devet mjeseci kasnije premijer Tony Blair sastao se u Libiji pukovnikom Gadafijem, te je pokrenuo eventualno oslobađanje Lockerbie bombaša Abdelbaseta el-Megrahi, stoji u Wikileaksovim prepiskama.

'Libijci mogu tvrditi da je ovaj objekt sagrađen za obranu, ali to je vrlo tanak argument, jer, za obranu od kemijskog oružja, morate prvo napraviti kemijsko oružje i testirati ga. Jasno je da je Libija razvila kemijsko oružje. No, ono je navodno uništeno u skladu s Konvencijom o kemijskom oružju. Međutim, pojavile su se sumnje da su Libijci lagali da su ga uništili', kaže Andy Oppenheimer, urednik Chemical and Biological Warfare Review-a

9.29
Pobunjenici optužuju NATO za izdaju. 'Zašto se to dogodilo? Nismo bili prijetnja civilima?', pitaju se pobunjenici.

8.41
Pobunjenici vjeruju da će zaraditi više od 100 milijuna dolara od isporuke nafte u Kinu, ali analitičari kažu kako je dogovor prilično mutan.

8.03 Pošiljka koja je opisana kao 'nesmrtonosna' pomoć je stigla u Misratu.

BBC piše kako je zapovjednik pobunjeničkih snaga Libije izjavio da se NATO ispričao zbog jučerašnjeg pogrešnog bombardiranja pobunjeničkih tenkova u blizini istočnog grada Ajdabiye, pri čemu su, prema riječima pobunjenika, poginula četvorica njihovih suboraca, dok lokalni liječnici tvrde da ih je smrtno stradalo 13. On je također rekao kako se takve pogreške ne smiju ponoviti te je pozvao na bolju suradnju u budućnosti. No, naglasio je da nije bilo napetosti između oporbe i NATO-a, unatoč bijesu među nekim pripadnicima lokalnih stanovništva. To je treći takav incident u posljednjih nekoliko dana.

Švedski borbeni zrakoplovi sudjelovali su u četvrtak u NATO-ovim operacijama protiv snaga libijskog čelnika Moamera Gadafija, a riječ je o prvom borbenom djelovanju švedskog zrakoplovstva u posljednjih 50 godina.

Glasnogovornik švedske vojske rekao je da su zrakoplovi bili u misiji u trajanju od 40 minuta, te da su se sigurno vratili u bazu na Siciliji. Glasnogovornik, u skladu s pravilima NATO-a, nije želio otkriti druge pojedinosti o misiji.

Posljednja borbena misija švedskih zrakoplova izvedena je početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća u Kongu u sklopu operacije UN-a.

Švedska, koja nije vodila rat u posljednjih 200 godina, poslala je osam zrakoplova tipa JAS 39 Gripen početkom ovog mjeseca u bazu Sigonella na Siciliji kako bi sudjelovali u misiji nametanja zone zabrane letenja iznad Libije.

Škotska policija ispitala je bivšeg libijskog ministra vanjskih poslova Musu Kusu zbog rušenja zrakoplova Pan Ama iznad Lockerbieja 1988., objavila je u četvrtak agencija Reuters pozivajući se na BBC.

Kusa (59), koji je prošli tjedan prebjegao u Veliku Britaniju, bio je od 1994. do 2009. načelnik svih libijskih obavještajnih službi i smatralo ga se jednim od potpornih stupova libijskog režima, te bliskim pouzdanikom libijskog čelnika Moamera Gadafija.

Škotski istražitelji nadaju se da će im Kusa dati ključne vojne i diplomatske informacije o bombaškom napadu na zrakoplov Pan Ama iznad škotskog gradića. U eksploziji zrakoplova poginulo je 259 putnika, većinom Amerikanaca, te 11 ljudi na zemlji.

Vjeruje se da je Kusa imao ključnu ulogu u oslobađanju libijskog agenta Abdela Baseta al-Megrahija, koji je 2001. osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu jer je sudjelovao u rušenju zrakoplova Pan Ama nad Lockerbiejem.

Škotske su ga vlasti iz humanitarnih razloga oslobodile iz zatvora u kolovozu 2009., na temelju procjene da mu je ostalo još nekoliko mjeseci života s obzirom na to da je obolio od raka prostate. Takva odluka škotskih vlasti u SAD-u je izazvala velike prosvjede, a bivši libijski agent i danas živi u Libiji.

General Carter Ham, načelnik Američkog zapovjedništva za Afriku (AfriCom), u četvrtak je izrazio skepticizam u pogledu sposobnosti libijskih pobunjenika da sami sruše režim libijskog diktatora Moamera Gadafija

'Ja bih to procijenio kao malu vjerojatnost', rekao je general Ham u svjedočenju pred američkim Senatom, odgovarajući na pitanje misli li da libijski pobunjenici mogu osvojiti glavni grad Tripoli i svrgnuti Gadafija.

Carter Ham je kao načelnik AfriCom-a bio zadužen za prvu fazu operacije Zora Odiseje pod mandatom UN-a, uvođenje zone zabrane leta nad Libijom. Vođenje operacije je formalno preuzeo NATO, nakon čega SAD prestaje aktivno sudjelovati u borbenim misijama i preuzima logističku potporu.

Ham je rekao da su zračni udari, pokrenuti 19. ožujka, 'znatno naštetili' sposobnosti Gadafijeva režima da napada civile, osim u opkoljenom gradu Misrati.

Hamov skepticizam odražava rastuću zabrinutost u SAD-u i Europi da sukob u Libiji ide prema zastoju, s Gadafijevim režimom koji zadržava nadzor nad Tripolijem i snagama pobunjenika koje drže istočne dijelove zemlje i Bengazi, pod zaštitom zračnih snaga NATO-a.

Pobunjenici se i dalje bore da obrane Misratu, rekao je Ham, ističući da se snage režima nalaze u nekim dijelovima grada, što otežava NATO-u izvođenje zračnih udara.

NATO ubio 13 pobunjenika?