RUŠENJE AVIONA

Škotska policija ispitala Kusu o napadu iznad Lockerbieja

08.04.2011 u 08:22

Bionic
Reading

Škotska policija ispitala je bivšeg libijskog ministra vanjskih poslova Musu Kusu zbog rušenja zrakoplova Pan Ama iznad Lockerbieja 1988., objavila je u četvrtak agencija Reuters pozivajući se na BBC.

Kusa (59), koji je prošli tjedan prebjegao u Veliku Britaniju, bio je od 1994. do 2009. načelnik svih libijskih obavještajnih službi i smatralo ga se jednim od potpornih stupova libijskog režima, te bliskim pouzdanikom libijskog čelnika Moamera Gadafija.

Škotski istražitelji nadaju se da će im Kusa dati ključne vojne i diplomatske informacije o bombaškom napadu na zrakoplov Pan Ama iznad škotskog gradića. U eksploziji zrakoplova poginulo je 259 putnika, većinom Amerikanaca, te 11 ljudi na zemlji.

Vjeruje se da je Kusa imao ključnu ulogu u oslobađanju libijskog agenta Abdela Baseta al-Megrahija, koji je 2001. osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu jer je sudjelovao u rušenju zrakoplova Pan Ama nad Lockerbiejem.

Škotske su ga vlasti iz humanitarnih razloga oslobodile iz zatvora u kolovozu 2009., na temelju procjene da mu je ostalo još nekoliko mjeseci života s obzirom na to da je obolio od raka prostate. Takva odluka škotskih vlasti u SAD-u je izazvala velike prosvjede, a bivši libijski agent i danas živi u Libiji.