SMRTONOSNI POTRES U JAPANU

Izlila se radioaktivna voda u nuklearki Onagawa

08.04.2011 u 11:51

Bionic
Reading

Radioaktivna voda prolila se iz bazena s iskorištenim nuklearnim šipkama u elektrani Onagawa u japanskoj prefekturi Miyagi nakon snažnog potresa od 7.4 stupnja Richtera koji je pogodio tu regiju u noći s četvrtka na petak

Povrće i mlijeko u prodaji

Japanska vlada ukinula je restrikcije na distrubuciju povrća i mlijekaiz nekih dijelova zemlje, nakon što su istraživanja pokazala da jerazina radijacije već tri tjedna u granicama normale. Zabrane se ukidajuza špinat i kakinu, još jedno lisnato zeleno povrće, iz prefektureGunma. Dopuštena je i prodaja mlijeka iz regije Aizu u blizini Fukushime.

Sustavi hlađenja u nuklearkama Onagawa i Higashidori u prefekturi Aomori, kojima upravlja Tohoku Electric Power Co., zatajili su na 20 do 80 minuta nakon potresa, a temperatura je neznatno narasla, izvjestila je Agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost.

Male količine kontaminirane vode izlile su se na pod zgrada u sva tri reaktora nuklearke Onagawa, koja je prekinula s radom nakon potresa i tsunamija u ožujku.

Na jednoj od lokacija proliveno je 3.8 litara vode s najvećim razinama radioaktivnih izotopa - 5.410 bekerela po kilogramu. Voda je pronađena pokraj bazena s potrošenim nuklearnim gorivom u reaktoru 1.

Odlagalište potrošenog nuklearnog goriva u selu Rokkasho u prefekturi Aomori ostalo je bez struje, no nakon nekoliko sati energija je osigurana putem generatora.

Novi potres - četvero mrtvih

Četiri osobe su poginule, a oko 140 ih je ozlijeđeno u potresu magnitude 7,4 po Richteru koji je u četvrtak navečer pogodio sjeveroistok Japana, objavile su vlasti.

U potresu su živote izgubile četiri starije osobe u prefekturama Miyagi i Yamagata. Ozlijeđeno je više od 140 ljudi.

Među mrtvima je 85-godišnji muškarac, koji je kolabirao i umro dok je s obitelji nastojao doći do skloništa, kao i 79-godišnji muškarac koji je proglašen mrtvim na dolasku u bolnicu Crvenog križa u Ishinomakiju.

U prefekturi Yamagata, 63-godišnja žena umrla je nakon što joj je zbog nestanka električne energije prekinut dovod kisika, doznaje CNN.

'Prošlo je već dosta vremena od velikog potresa, pa sam se počeo osjećati sigurnim. Sigurno će biti još potresa i shvaćam da se moram bolje pripremiti za njih', rekao je Yusuaki Nomura, stojeći u redu pred supermarketom u Kitakamiju.

Potres se dogodio na dubini od 49 kilometara. Epicentar se nalazio u Tihom oceanu, 66 km istočno od grada Sendaija. Uzbuna na tsunami je brzo proglašena, ali poslije i ukinuta.

Agencija za nuklearnu sigurnost je obznanila da nijedna nuklearna centrala nije oštećena. Osoblje koje radi na sanaciji NE Fukushima Daiichi evakuirano je iz preventivnih razloga.

'Japanske nuklearne elektrane mogu izdržati potrese do jačine od 7.9 stupnjeva Richtera. Posljednji potres koji je pogodio Japan nije im nanio štetu', rekla je Jasmina Vujic, profesorica nuklearnog inženjeringa na Sveučilištu Kalifornija u Berkeleyu, za Al Jazeeru.

Oko 3,3 milijuna domova je ostalo bez električne energije na sjeveroistoku zemlje, objavila je mjesna tvrtka za distribuciju električne enegrije Tohoku Electric Power.

U potresu 11. ožuka magnitude 9 po Richteru te u tsunamiju koji je slijedio poginulo je ili je proglašeno nestalima 28 tisuća ljudi.

japan