IZABRAO PARLAMENT

Atifete Jahjaga postala predsjednica Kosova

07.04.2011 u 22:59

Bionic
Reading

Kosovski parlament izabrao je u četvrtak ženu, generalicu policije Atifete Jahjaga za predsjednicu Kosova i tako priveo kraju političku krizu

'Na temelju glasova proglašavam da je Atifete Jahjaga izabrana za predsjednicu Republike Kosovo', rekao je pred zastupnicima predsjednik izbornog povjerenstva Berat Buzhala na izvanrednoj sjednici parlamenta.

Ustavni sud je prije tjedan dana proglasio neustavnim izbor Behgjeta Pacollija na predsjedničku dužnost, što je uzrokovalo političku krizu na Kosovu.

Vladajuća koalicija i Demokratska liga Kosova (LDK), glavna oporbena stranka, dogovorile su se u srijedu oko kandidature Atifete Jahjaga, koja je još donedavna bila nepoznata na kosovskoj političkoj sceni.

Jahjaga (36), je izabrana s 80 glasova od 100 prisutnih zastupnika.

Druga kandidatkinja, Suzana Novoberdaliu iz Pacollijeve Alijanse za Novo Kosovo (AKR), dobila je 10 glasova.

U kosovskom parlamentu je 120 mjesta.

Glasovanje je bojkotiralo 16 zastupnika oporbene stranke Samoodređenje koja optužuje vlasti da su požurile s organizacijom izbora kako bi zadržali vlast.

"Do jučer nisam ni sanjala da ću obnašati tako visoku političku dužnost, no spremna sam služiti svojoj zemlji", rekla je nova predsjednica nakon prisege.

"Ideal Kosova je pristup Europskoj uniji i trajno prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama. Uvjerena sam da će se naši snovi ostvariti", rekla je nova predsjednica koja nije članica nijedne političke stranke jer joj to priječi rad u policiji.