TAMNA STRANA ČOKOLADE

Sto tisuća djece ilegalno radi na farmama kakaovca

07.04.2011 u 22:01

Bionic
Reading

Na farmama čokolade u Obali Bjelokosti ilegalno radi oko sto tisuća djece. U ljetnim mjesecima djeca dolaze na farme kakaovca iako se misli da zapravo idu na ljetovanje, otkrio je autor dokumentarnog filma 'Tamna strana čokolade' Roberto Romano u razgovoru za CNN

Film istražuje ilegalan dječji rad na farmama u ovoj afričkoj zemlji koja spada u sedam najvećih sedam zemalja najvećih proizvođača kakaovca u svijetu.

Međunarodna organizacija rada procijenila je da oko 70 milijuna afričke djece radi na poljoprivrednim farmama. Dječji rad u Obali Bjelokosti je ilegalan, ali odgovorni pred njim zatvaraju oči.

Jedan od državnih dužnosnika Obale Bjelokosti u Romanovom dokumentarcu rekao je: 'Od lipnja do rujna djeca dolaze u autobusima, ali misli se da dolaze na ljetovanje, pa odgovorni ne poduzimaju ništa. U travnju je drukčije i onda provodimo zakon.'

Romano apelira na potrošače da odgovorno odabiru proizvode koje kupuju, pazeći da kompanije koje ih proizvode osiguravaju radnicima poštene plaće i ne eksploatiraju za rad djecu koja bi se trebala obrazovati, a ne crnčiti na farmama.

Vlastodršci i odgovorni gledaju samo profit, a ne zaštitu djece i njihovih ljudskih prava. Djeca se za rad na farmama kakaovca prodaju za dvjestotinjak eura, neki su lokalno stanovništvo i djeca farmera, ali mnoga djeca ne govore ni francuski ni jedan lokalni jezik pa se ne može sa sigurnošću reći odakle dolaze.