Svijet U GRČKOJ

Štrajk novinara do ponedjeljka

  • Autor: D. Pilsel
  • 7.4.2011 12:35:18
  • 7.4.2011 12:27:07

Sindikati grčkih novinara, koji okupljaju više od 7.000 zaposlenika, započeli su dva uzastopna štrajka od 48 sati koji će paralizirati nacionalne i druge medije do ponedjeljka

Grčki novinari pokušavaju održati razinu plaća i sačuvati radna mjesta ugrožena žestokom ekonomskom krizom koja je pogodil zemlju.

Protest, najveći od velikoga novinarskoga štrajka 1976., obuhvća i tehničke i grafičke službe sektora. Kao što je izjavio predsjednik Panhelenske federacije novinara, Stamatis Nikolopoulos, novine će utihnuti između petka i ponedjeljka, a elektronske se medije neće ažurirati.

U Grčkoj, gdje članovi sindikata moraju prihvatiti odluke centrala i poštivati ih jer će inače biti kažnjeni, novinari prosvjeduju od prosinca, između ostalog, zbog blokada potpisivanja kolektivnih ugovora od 2009.

Kriza je prouzročila velike gubitke za četiri najveće medijske grupe (107,7 milijuna eura tijekom 2010.) zbog čega su uvedene jake restrikcije. Prema listu Kathimerini, kolač od oglašavanja je pao za 20 posto, a prodaja listova za 22 posto.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još