RIJEŠENA USTAVNA KRIZA

Žena postaje predsjednica Kosova

Bionic
Reading

Dogovorom triju stranka vladajuće koalicije, uz pomoć američkog veleposlanika Christophera Della, oko zajedničkog kandidata za novoga predsjednika, prevladana je ustavna kriza u kojoj se zemlja našla nakon što je osporen izbor Behgjeta Pacollija

Lideri Demokratske partije Kosova (DPK) Hashim Thaci, Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa i lider Alijanse novo Kosovo (ANK), bivši kosovski predsjednik Behgjet Pacolli dogovorili su se da nova predsjednica Kosova bude Atifete Jahjagu, prenosi Mondo pisanje Koha ditore. Izbor u parlamentu trebao bi biti formalnost.

Rođena je u Đakovici i među prvim je pripadnicima Policije Kosova. Diplomirana je pravnica, završila je mnogobrojne specijalizacije iz područja sigurnosti, a trenutačno obavlja funkciju zamjenika generalnog direktora policije Kosova.

Na izvanrednoj konferenciji za medije lider DPK-a Hashim Thaci rekao je da je postignut dogovor da se odmah pristupi izmjenama i dopunama Ustava u dijelu koji se odnosi na izbor predsjednika, kao i Zakona o parlamentarnim izborima na Kosovu.

Najkasnije u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu izmjena Ustava, održat će se neposredni predsjednički izbori. Također je predviđeno da se u roku od godinu dana izvrše promjene u paketu izbornih zakona, kako bi se na jesen 2013. godine, istovremeno s općinskima, održali i parlamentarni izbori.