KOMŠIĆEVA REAKCIJA

'Josipovićeve izjave najviše štete nemuslimanima'

07.04.2011 u 10:48

Bionic
Reading

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na izjavu predsjednika Ive Josipovića danu Reutersu rekavši da takva izjava najviše štete može nanijeti nemuslimanima. Podsjetimo, Josipović je u utorak Reutersu rekao da je 'Hrvatska u osjetljivoj situaciji jer graniči s BiH u kojoj živi puno muslimana'

Predsjednik je govorio o nemirima u Libiji ističući kako je zabrinut da bi zbivanja u toj sjevernoafričkoj državi mogla utjecati na radikalne muslimane u susjednoj BiH. 'To je definitivno sigurnosni problem ne samo za njih (sjevernu Afriku), nego za cijelu južnu Europu', kazao je Josipović.

'Mi smo u osobito osjetljivoj situaciji jer graničimo s Bosnom u kojoj živi puno muslimana i nadam se da taj sukob, osobito u Libiji, neće utjecati na odnose različitih nacionalnosti u Bosni i susjednim zemljama', zaključio je Josipović.
Istaknuo je da je zabrinut time što je u Bosni bilo radikala, osobito tijekom rata u toj zemlji, koji su došli iz drugih zemalja i dodao da su 'neki od njih još tamo, a neki su otišli iz Bosne'.

'Mislim da je lokalno muslimansko stanovništvo samosvjesno, da razumije i dijeli europske vrijednosti i cijeni dobrosusjedsku suradnju', rekao je Josipović u intervjuu Reutersu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić
kazao je da se zaista nada da su riječi pogrešno protumačene. 'Volio bih da ova izjava gospodina Josipovića nije točno prenesena ili da je izvučena iz konteksta. Ako je točna, onda mi je zaista žao što poslije toliko komunikacije i ostvarenih kontakata koje smo imali, Josipović još ne razumije odnose koji vladaju u BiH', kazao je Komšić i istaknuo: 'Po mnogome ovo me podsjeća na stavove nekih bivših političara susjednih zemalja koji su svoju pogrešnu procjenu i politiku u BiH već platili političkim i povijesnim porazom. Uopće gledano, mislim da ova izjava čini više štete nemuslimanima u Bosni i Hercegovini, kao i samoj Bosni i Hercegovini, nego što donosi političke koristi autoru ove izjave.'