NAKON IRSKE I GRČKE

Slomljeni Portugal zatražio novac od EU

07.04.2011 u 09:26

Bionic
Reading

Portugalski premijer u ostavci Jose Socrates izjavio je u srijedu da je njegova zemlja zatražila financijsku pomoć od Europske unije, izvijestio je BBC

MMF nudi pomoć

Međunarodni monetarni fond (MMF) nije primio zahtjev za financiranje izPortugala, izjavio je glasnogovornik MMF-a. 'Nismo primili zahtjev zafinancijsku pomoć', rekao je glasnogovornik, dodajući kako je 'MMFspreman pomoći Portugalu'.

"Vlada je danas odlučila zatražiti financijsku pomoć od Europske komisije", rekao je Socrates u televizijskom obraćanju naciji, ističući da je Portugal bio "u prevelikim rizicima kojima nije trebao biti izložen".

Vlada u Lisabonu dugo se opirala traženju pomoći, no prošloga je tjedna priznala da ciljani proračunski deficit za 2010. nije postignut. Portugal slijedi Grčka i Irsku u traženju financijske sanacije od Europske unije.

"Uvijek sam govorio da bi traženje inozemne pomoći bilo krajnji korak, no došli smo do toga trenutka", rekao je Socrates, naglasivši kako je to "iznad svega, u nacionalnome interesu".

On nije rekao koliku će potporu Portugal tražiti. O tome će se voditi pregovori, a BBC navodi procjene stručnjaka da bi zajmovi Portugalu mogli iznositi čak 80 milijardi eura.

Socrates je u govoru potvrdio ono što je ministar financija Fernando Teixeira dos Santos rekao ranije u srijedu, kako su Portugalu "nužno" potrebni "mehanizmi financiranja koji stoje na raspolaganju u okviru EU-a".

"Mislim da ćemo morati iskoristiti mehanizme financiranja raspoložive u europskom okviru", rekao je ministar u pisanom odgovoru za gospodarski dnevnik Jornal de Negocios.

"Zemlja je neodgovorno dovedena u težak položaj na financijskim tržištima", ocijenio je, misleći pritom na neodrživi rast kamata na portugalski dug, nakon odbacivanja novog programa štednje socijalističke vlade u parlamentu, zbog kojega je 23. ožujka premijer Jose Socrates dao ostavku. Prijevremeni parlamentarni izbori sazvani su za 5. lipnja.

Vlada u ostavci je sve do srijede opetovala kako je portugalska država "kadra ispuniti svoje financijske obveze", unatoč zabrinutosti tržišta zbog solventnosti zemlje s približavanjem rokova za otplatu duga. Portugal treba vratiti 4, 252 milijarde eura 15. travnja, te 4,899 milijardi eura 15. lipnja.

"Portugal će poštovati svoj financijske obveze i učinit će nužne korake kako bi to učinio", naglasio je ministar Dos Santos.

Portugal je na aukciji trezorskih zapisa u srijedu prikupio nešto više od jedne milijarde eura. Na aukciji je portugalska agencija za upravljanje dugom prodala 560 milijuna eura 6-mjesečnih trezorskih zapisa i 450 milijuna eura jednogodišnjih zapisa.

Reakcija tržišta na nastojanje Portugala da proda kratkročne zapise, koji se smatraju manje riskantnim, bila je "gadna", komentirao je u srijedu The Wall Street Journal.

Portugal je morao skupo platiti da bi postigao pogodbu, u prosjeku više od 5.1 posto na 6-mjesečne trezorske zapise na aukciji, u usporedbi s 2.98 posto prije mjesec dana. Prinosi na 10-godišnje portugalske obveznice postigle su u srijedu novi rekord od 9.051 posto, nakon prodaje 6 i 12 mjesečnih zapisa na aukciji.

Portugal