PRESS AWARDS

Guardian najbolji svjetski dnevni list

06.04.2011 u 19:15

Bionic
Reading

Press Awards proglasio je dnevni list Guardian najboljim novinama u 2010. godini zbog inovativnog pristupa novinarskom izvještavanju u aferi WikiLeaks. U londonskom hotelu Savoy nagradu je primio glavni urednik lista Alan Rusbridger koji je tom prigodom rekao da je u Guardianu nevjerojatna ekipa s kojim je iznimno ugodno surađivati

Kao posebnu izdvojio je naslovnicu novina u kojima su objavljeni sažetak i analiza najvećeg curenja državnih tajni američke vojske.
'Prerano je prejudicirati kakav je utjecaj priča imala na događaje na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, ali pretpostavljam da je imala određeni utjecaj', rekao je Rusbridger.

Govoreći o The Guardianovoj suradnji s The New York Timesom koji je također izvještavao o aferi koju je otkrio WikiLeaks, Rusbridger je objasnio riječima: 'Prvi amandman u Ustavu SAD-a je pravo na slobodu izražavanja diljem svijeta.'

The Guardian je također prepoznat kao vodeći i u izboru u kategoriji političkog novinara godine, a nagradu je dobio dopisnik Andrew Sparrow. Nagradu za novinarsku nadu dobila je Amelia Gentleman za izvještavanje o posljedicama recesije na društvo.