NEOPROŠTENE KRITIKE

Američka veleposlanica protjerana iz Ekvadora

06.04.2011 u 09:32

Bionic
Reading

Vlada Ekvadora proglasila je veleposlanicu SAD-a Heather Hodges nepoželjnom i zatražila od nje da što prije napusti zemlju, izvijestila je državna novinska agencija Andes. Takav zahtjev uslijedio je nakon što su objavljeni povjerljivi dokumenti američke vlade

Ministar vanjskih poslova Ekvadora Ricardo Patino odbio je nazvati taj čin 'protjerivanjem' premda se Heather Hodges zapravo tjera iz zemlje.

Prema njegovim riječima, on se susreo s veleposlanicom nakon što je u dokumentima objavljeno da je ekvadorski predsjednik Rafael Correa svjestan korupcije, ali ništa ne čini da bi je zaustavio.

S obzirom na to da veleposlanica nije imala primjereni odgovor, donesena je odluka da ona nije dobrodošla u Ekvadoru, rekao je Patino.

Taj čin nije usmjeren protiv vlade SAD-a, već protiv diplomatkinje koja je napravila ozbiljnu pogrešku, dodao je Patino.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner izjavio je da je protjerivanje Heather Hodges iz Ekvadora 'neopravdano'.

Patino je tijekom sastanka rekao Heather Hodges da je predsjednik veoma uznemiren optužbama, a ona na to nije odgovorila, rekavši samo da su informacije ukradene od američke vlade, izvijestila je agencija Andes.

Dokument još uvijek nije objavljen na stranici WikiLeaksa, ali ga je objavio španjolski dnevnik El Pais u svom internet izdanju.

U dokumentu se spominje Jaime Hurtado, šef ekvadorske policije od 2008. do 2009. kojemu je trebalo obnoviti vizu.

Navodi se da je prije njegova imenovanja na najvišu dužnost u policiji američko veleposlanstvo raspolagalo brojnim izvješćima koji ukazuju na to da je koristio svoje položaje za iznudu mita, omogućavanje trgovine ljudima, zloupotrebu javnih sredstava, opstrukciju istraga i sudskih progona korumpiranih kolega te provodio druga koruptivna djela s ciljem pribavljanja osobne koristi.

'Koruptivne aktivnosti Hurtada bile su toliko poznate u višim krugovima policije da neki djelatnici veleposlanstva vjeruju da ih je predsjednik Correa morao biti svjestan kada ga je promovirao. Ti djelatnici vjeruju da je Correa možda htio šefa policije kojim bi mogao lako manipulirati', stoji u dokumentu.

Ekvadorska vlada ocijenila je optužbe prema kojima je Correa svjesno promovirao korumpiranog Hurtada u šefa policije 'neprihvatljivim, zlobnim i nepromišljenim'.