OTKRIVA MEĐUNARODNI SUD

Gadafi i prije prosvjeda planirao ugušiti pobunu u krvi!

Bionic
Reading

Libijska vlada planirala je spriječiti prosvjede ubijanjem civila i prije nego što je izbio ustanak u Libiji, kaže Međunarodni kazneni sud. Glavni tužitelj je rekao da su planovi bili reakcija na ulične prosvjede u Tunisu koji su doveli do pada tuniskog režima

14.58 Britansko Ministarstvo obrane je izjavilo kako su RAF-ovi Tornado zrakoplovi jučer napali ciljeve okolo Misrati i Gadafijevog rodnog grada Sirt, pri čemu su uništili ukupno šest oklopnih borbenih vozila i šest borbenih tenkova. Ukupno su saveznički zrakoplovi letjeli u 137 misija u ponedjeljak, 186 u utorak, a za danas je planirano 198.

14.21 Libijska vlada planirala je spriječiti prosvjede ubijanjem civila i prije nego što je izbio ustanak u Libiji, kaže Međunarodni kazneni sud.Glavni tužitelj je rekao da su planovi bili reakcija na ulične prosvjede u Tunisu koji su doveli do pada tuniskog režima. Očekuje se da će glavni tužitelj Luis Moreno Ocampo izdati nalog za uhićenje Gadafija, njegovih sinova i bliskih suradnika.

13.30
Gadafi je uspio uvesti 19.000 tona goriva od stranog tankera koji je bio usidren u tuniskim vodama.

13.21
NATO je odbacio kritike pobunjenika, rekavši kako broj zračnih udara raste svaki dan.

13.03
Danska je imenovala posebnog izaslanika za libijsko pobunjeničkouporišta Bengazi.Danska inače nema ambasadora u Tripoliju.

12.44
Žestoke borbe se već satima vode na cesti uz mediteransku obalu prema gradu Bregi.

12.08
Papa Benedikt XVI. je pozvao na zaustavljanje krvoprolića u Libiji i Obali Bjelokosti.

11.52
Gadafi je poslao poruku predsjedniku Obami 'nakon povlačenja Amerike iz križarskog saveza protiv Libije', navodi libijska službena novinska agencija Jana, ali ne daje pojedinosti poruke.

11.38 Gadafijeve trupe koriste civile kao 'ljudski štit', tvrdi NATO.

11.20 NATO je u srijedu objavio da će sve učiniti radi zaštite civila Misrate, dok ga libijski pobunjenici optužuju da ostavlja stanovnike trećeg libijskog grada, okružena postrojbama Moamera Gadafija, da umru.

'NATO ima vrlo jasan mandat' UN-a 'i učinit ćemo sve za zaštitu civila Misrate', kazala je glasnogovornica NATO-a Carmen Romero. Vojni šef libijskih pobunjenika general Abdel Fatah Junes optužio je u utorak NATO da napušta Misratu, izloženu već danima pucnjavi snaga Moamera Gadafija.

'NATO-a misli da nam čini uslugu bombardirajući tu i tamo dok ostavlja stanovnike Misrate da umiru', rekao je na konferenciji za tisak u pobunjeničkom uporištu Bengaziju.

10.18
Pripadnici talijanske obalne straže u srijedu su izvijestili kako su u srijedu oko 4 ujutro spasili 48 od oko 200 ilegalnih migranata s broda koji je doplovio iz sjeverne Afrike, 70 km jugozapadno od Lampeduse te da se preostali migranti smatraju nestalima.

10.08
Jordan je poslao svoj ratni zrakoplov u europsku zračnu bazu.

9.43 Silvio Berlusconi
je u Rimu sazvao hitan sastanak na temu Libije kako bi izbjegao pojavljivanje na sudu.

09.16
Napadi zrakoplova NATO-a na ciljeve u Libiji postaju sve složeniji jer snage odane Moameru Gadafiju koriste taktiku koja ugrožava civile, rekao je u srijedu francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe. On je kazao da Gadafijeve snage djeluju protiv pobunjenika sa položaja koji su vrlo blizu civilima. 'To očito otežava naše operacije', rekao je on za radio France Info.

09.15
'Papa' Gadafi je svom osoblju darivao zlatne satove sa svojim likom odjevenim u vojnu uniformu, potvrdila je Oksana Balinskaya, jedna od Gadafijevih medicinskih sestara koja je radila za njega dvije godine, a evakuirana je iz Libije u veljači.

09.09 MI5 vjeruje da je bivši libijski ministar vanjskih poslova, Moussa Koussa, bio 'uključen u ubojstvo disidenata u Velikoj Britaniji', navodi se u izvješću ove sigurnosne službe, javlja The Telegraph.

8.32 NATO će zatražiti da RAF pošalje još ratnih zrakoplova u Libiju.

POBUNJENICI: 'NATO NAS JE RAZOČARAO'

Vođa pobunjeničkih snaga Abdel Fatah Younes izjavio je kako NATO-ova neaktivnost omogućuje Gadafijevim snagama svakodnevno napredovanje i ubijanja ljudi u gradu Misrati. NATO je od koalicijskih snaga SAD-a, Britanije i Francuske preuzeo operacije u Libiji 31. ožujka, čime je Savez postao odgovoran za zračne napade na Gadafijevu vojnu infrastrukturu te nadziranje zone zabrane letenja i embargo na oružje.

'NATO-ove reakcije vrlo su spore. Najprije jedan časnik nazove drugoga, a zatim ih se izmijeni još nekoliko 'ok se ne stigne do glavnog zapovjednika, da bi on potom o svemu izvijestio lokalnog zapovjednika. Za to je potrebno osam sati", rekao je Younes.

'Ili će NATO obavljati posao kako treba ili ćemo od Vijeća sigurnosti zatražiti suspenziju njegovih operacija ovdje', kazao je Younes na konferenciji za novinare održanoj u Bengaziju, upozorivši kako je 'Misrata pred potpunim istrebljenjem'.

'NATO-ove snage nas tu i tamo bombardiraju, dopuštajući da stanovništvo Misrate svakodnevno pogiba i umire. NATO nas je razočarao', kazao je Younes.

Pripreme libijskih pobunjenika