ISPOVIJEST SILOVANE LIBIJKE

'Policija me stalno privodi, a nisam optužena ni za što'

05.04.2011 u 22:01

Bionic
Reading

Eman al-Obeidy za CNN je ispričala kako ju je silovalo petnaest vojnika odanih Libijskom vođi Moammaru Gadafiju. Nisu joj dopuštali da jede i pije, tukli su je i grizli po tijelu. Ruke i noge su joj bile vezane, a vojnici su je redom silovali. Kad bi jedan završio i izašao iz sobe drugi je ulazio

Zaprijetili su joj smrću ako se obrati policiji ili novinarima, ali Al-Obeidy nije odustala te se obratila i svim organizacijama koje se bave ljudskim pravima.

Nakon što je u Tripoliju upala u hotel Rixos 26. ožujka i pokušala novinarima ispričati o silovanjima, policija ju je odvela na ispitivanje gdje je zadržana 72 sata. Ženi u takvoj sredini vrlo je teško priznati silovanje. Eman al-Obeidy pokušali su diskreditirati i optužiti da je psihički bolesna pijanica i prostitutka, ali nalazi su pokazali da nije lagala o silovanjima.

Kad su je novinari CNN vidjeli u ožujku, imala je vidljive vanjske ozljede koje su potkrepljivale njezine izjave, ali ništa se nije moglo dokazati. Objasnila je kako joj je noge i ruke odvezala druga žena koja je s njom bila u zarobljeništvu te joj pomogla da pobjegne.

'Najvažnije mi je da se moj glas čuje u svijetu. Svaki put kad pokušam izaći iz kuće, policija me privede, ali ne znaju što bi sa mnom jer nisam optužena ni za kakav zločin pa me moraju pustiti na slobodu', rekla je Eman al-Obeidy.

Izmučena žena tvrdi kako ju je Gadafijeva vojska tri puta otela, prvi put iz hotela, zatim kad je pokušala pobjeći u Tunis, a treći put u ponedjeljak. Rekla je kako su otmice bile pokušaji da je se spriječi da se obrati policiji. Al-Obeidy želi svijetu poručiti kako su Libijci miran narod, a ne muslimanski ekstremisti i članovi Al Kaide te kako ne traže ništa drugo do osnovnih ljudskih prava, slobode i dostojanstva koji su im oduzeti.

Njezin otac, Atiq Al-Obeidy obratio se Međunarodnoj zajednici moleći za pomoć jer ne uspijeva s njom stupiti u kontakt.