ANALIZA GORDANA DUHAČEKA

Može li Westerwelle koštati Merkel karijere?

05.04.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Mjesecima su se među njemačkim Liberalima (FDP) javljali glasovi koji su tražili odlazak predsjednika stranke Guida Westerwellea. Razloga za nezadovoljstvo nije manjkalo: stranka u koaliciji s demokršćanima kancelarke Angele Merkel nije uspjela ostvariti svoje najvažnije predizborno obećanje o smanjenju poreza. Također, Westerwelle je uspio postati najomraženija pojava njemačke političke scene, između ostaloga zbog svojih konfliktnih izjava (od kojih je najcitiranija ona o tome da nezaposleni uživaju 'u kasnoromskoj dekadenciji'), a svakako su odmogle i stalne – većinom opravdane - kritike na njegovo vođenje Ministarstva vanjskih poslova

Povrh svega toga, ankete već mjesecima pokazuju da Liberali jedva prelaze izborni prag, iako su na izborima 2009. osvojili rekordnih 14,6 posto glasova. Negativno raspoloženje javnosti potvrđeno je i na nizu pokrajinskih izbora od početka ove godina, na kojima su Liberali bilježili ponižavajući poraz za porazom.

Guido Westerwelle konačno je u nedjelju objavio da se neće više kandidirati za stranačkog predsjednika te da će o mogućem nasljedniku odlučiti stranački sabor u svibnju. Izrazio je želju ostati ministar vanjskih poslova, dok će poziciju vicekancelara prepustiti nekome od ostalih liberala u vladi. FDP je tako konačno dobio što je želio, Westerwelle – koji je stranku vodio deset godina – povukao se sa scene, ali se u međuvremenu ispostavlja da je njegov odlazak otvorio mnogo više novih problema nego što je riješio starih.

Njemački mediji zaključuju da je Westerwelle ostavkom na mjesto predsjednika stranke zapravo želio omogućiti svoj opstanak na mjestu ministra vanjskih poslova.

Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung upozorava da Westerwelle FDP ostavlja u dubokoj krizi: 'Jedino šansu na sljedećim izborima liberali imaju ako se brzo pronađe novo vodstvo koje zna raditi zajedno. Pitanje je pripada li Westerwelle tom timu ljudi.'

Ljevičarski Süddeutsche Zeitung bez milosti zaključuje da je Westerwelle 'žrtva vlastite taštine' te da je iznenadnim odlaskom s čela stranke, nakon što je to mjesecima odbijao, učinio FDP-u 'medvjeđu uslugu'.

Tjednik Der Spiegel Westerwellea opisuje kao 'jednog od najkonfliktnijih njemačkih političara u proteklih 20 godina' koji je Liberale pretvorio u 'stranku jedne teme', a to je smanjenje poreza koje se onda nije dogodilo.

Vlada Angele Merkel se pak našla u popriličnoj krizi, s obzirom na previranja među Liberalima. Ona je dok su još oboje bili u opoziciji stvorila strateški savez s Westerwelleom, a sada će se morati dogovarati s nekim drugim o potezima svoje vlade. Tko bi to mogao biti još se ne znan jer je među Liberalima izbila borba za mjesto predsjednika, kao i sukob između mlade garde u stranci, koju predvode ministar zdravstva Philipp Rösler i glavni tajnik Christian Lindner, i starijih članova, utjelovljenih u 65-godišnjem ministru gospodarstva Raineru Brüderleu. Westerwelleu će biti ostavljena funkcija ministra vanjskih poslova, ali je sve ostalo otvoreno, pa je Merkel prisiljena čekati da vidi tko će na kraju pobijediti.

Favorit je ipak 38-godišnji Rösler, čiji rad u vladi Merkel cijeni, tvrde njemački mediji. No, FDP će se željeti profilirati sa svojim novim licima te opet osvojiti simpatije javnosti, što će za nekoga tko je na poziciji ministra zdravstva biti veliki izazov. To znači da će se Liberali ubuduće postavljati tvrđe u unutarkoalicijskim dogovorima, a politički analitičari zaključuju da Merkel više neće biti u prilici nametati svoja rješenja, kao što je mogla s Westerwelleom.

Stvari bi mogle biti jasnije sutra, s obzirom da je za danas zakazana maratonska sjednica predsjedništva Liberala, kao i konzultacije s pokrajinskim ispostavama stranke, nakon čega bi se trebalo znati tko će naslijediti Guida Westerwellea.

Današnji novinski naslovi u Njemačkoj nisu pretjerano pohvalni kada je riječ o stanju Merkeličine vlade. 'Koalicija izvan kontrole', piše Der Spiegel, dok Frankfurter Allgemeine Zeitung govori o 'blijedim Liberalima'. Die Zeit spominje 'Lom među Liberalima'. U svakom slučaju, nije nemoguće da najveća kolateralna žrtva odlaska Guida Westerwellea s mjesta šefa FDP-a bude njegova dugogodišnja politička saveznica Angela Merkel