60 GODINA SAVEZA

NATO se veseli Obami, Hrvatskoj i Albaniji

05.03.2009 u 12:01

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je u četvrtak nadu da će Hrvatska i Albanija na predstojećem summitu Saveza početkom travnja u Strasbourgu i Kehlu sudjelovati kao punopravne članice

BRUXELLES - "Na summitu ćemo slaviti 60. obljetnicu organizacije i veliki doprinos Saveza, koji je omogućio našim građanima razdoblje slobode i prosperiteta bez presedana. Mjesto održavanja summita bit će također snažan simbol napora NATO-a na pomirenju u poslijeratnoj Europi.

Druga ilustracija toga procesa: nadamo se da ćemo dočekati Albaniju i Hrvatsku kao punopravne članice", rekao je Scheffer u svom uvodnom izlaganja na početku sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a i zemalja pozvanih u članstvo.

"I naravno veselimo se tome što ćemo dočekati novog predsjednika Sjedinjenih Država koji će prvi put sudjelovati na summitu NATO-a", dodao je Scheffer.

Ministri vanjskih poslova NATO-a i EU okupili su se već u srijedu navečer u Bruxellesu na transatlantskoj večeri. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković izjavio je kako očekuje da će Hrvatska na summit u travnju doći kao punopravna članica. Ministar Jandroković će boravak u Bruxellesu iskoristiti i za bilateralne susrete, između ostalih, i sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom.

Iako se nagađalo da je moguć sastanak šefova diplomacija Hrvatske i Slovenije s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom, ta je mogućnost otpala jer je Rehn još u srijedu navečer otputovao u Sloveniju, gdje sudjeluje na stranačkom skupu europskih liberala.

Glavne teme ministarskog sastanka NATO-a, zadnjeg uoči summita koji će se održati od 2. do 4. travnja, bit će stanje u Afganistanu i odnosi s Rusijom.

Američki predsjednik Barrack Obama u veljači je najavio slanje dodatnih 17.000 vojnika u Afganistan, a Washington je zatražio od Europljana veći angažman, koji neće biti vojni i koji će biti usmjeren na obnovu zemlje. O tome će sa svojim europskim kolegama razgovorati američka državna tajnica Hillary Clinton, koja prvi put sudjeluje na sastanku Sjevernoatlatnskog vijeća.

Očekuje se da bi NATO u četvrtak mogao proglasiti normalizaciju s Rusijom, koji su prekinuti nakon ruskog upada u Gruziju prošlog ljeta. Moguće da će ministri NATO-a najaviti novi sastanak Vijeća NATO-Rusija na ministarskoj razini.

Rusija je ovoga tjedna poslala pozitivan signal kada je omogućila opskrbu američkih snaga u Afganistanu preko svoga teritorija.