NOVI RADIJACIJSKI STANDARD

Kontaminirana riba; radijacija 5 milijuna puta veća od norme

05.04.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Očitovanja uzorka vode iz betonskog bunara pokraj reaktora 2 oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushima potvrdila su u subotu radijaciju 7.5 milijuna puta veću od dozvoljene, rekao je djelatnik TEPCA, vlasnika i upravitelja nuklearke. Današnja očitovanja pokazuju neznatan pad na razinu koja je 5 milijuna puta veća od norme

TEPCO je naglasio da razina radijacije drastično pada već na udaljenosti od nekoliko desetaka metara od pukotine u rektoru 2 iz koje se nekontrolirano izlijeva radioaktivna tekućina. No čak i u moru u blizini nuklearke izmjerena razina radijacije ostaje nekoliko stotina tisuća veća od dopuštenih vrijednosti.

Također u utorak, glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano rekao je da su zbog pronađenog radioaktivnog joda u uzorku svježe ribe japanske vlasti po prvi put spremne regulirati dopuštene razine radijacije u morskoj hrani.

Izlov ribe zabranjen je u krugu od 20 kilometara od nuklearke Fukushima, no ne postoji zabrana prodaje morske hrane, poput onih koje vrijede za povrće i mlijeko iz određenih područja. Od sada će za morsku hranu vrijediti isti radijacijski standardi. 

Isprika japanske vlade

Japanska vlada u utorak se ispričala zbog izlijevanja 11.500 tona radioaktivne vode u more, uvažavajući da će od toga štetu imati ponajprije ribari, no s uvjerenjem da je riječ o nužnom zlu kako bi se izbjegli još veći problemi i širenje kontaminacije iz oštećene japanske nukleane elektrane Fukushima.

Izlijevanje kontaminirane vode u more započelo je u ponedjeljak i trajat će pet dana, rekao je djelatnik TEPCA, vlasnika i upravitelja Fukushime.

Dužnosnici su objasnili da moraju što hitnije izbaciti tekućinu koja se nalazi u posebnom spremištu te u četiri od ukupno šest reaktora kako bi počeli rješavati veći problem - curenje osobito opasne tekućine iz reaktora 2.

'Voda sadrži visoke razine radijacije', rekao je glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano, govoreći o vodi koja se sada baca u Pacifik. 'Žao nam je što smo morali donijeti takvu odluku', dodao je.

Dio vode koja se ulijeva u more dolazi iz blizine reaktora 6, s razinom radioaktivnog joda-131 koja je 100 puta veća od razine koja je prihvatljiva u pitkoj vodi za malu djecu, te 10 puta više od prihvatljivih razina u hrani.

Prema riječima Hidehika Nishiyame, dužnosnika japanske Agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost, izlijevanje kontaminirane vode u more ne predstavlja veliki rizik za zdravlje. Tako je, naime, odlučila Agencija.

Stručnjaci se s tim uglavnom slažu, jer će kontaminacija brzo izgubiti u moru, osobito ako je riječ uglavnom o jodu-131 čija se radioaktivnost smanjuje za pola svakih osam dana.

Mjerenje radijacije na školskim igralištima

Lokalne vlasti u regiji Fukushima na sjeverozapadu Japana počeli su provedbu hitnog mjerenja razine radijacije na školskim igralištima.

Dok roditelji strahuju da se radijacija iz nuklearke Fukushima proširila na igrališta, više od 1.400 škola i vrtića testirat će se u iduća dva dana.

Prema tvrdnjama lokalnih dužnosnika, ne bi trebalo biti nikakvog rizika za djecu izvan kruga od 30 kilometara evakuacijske zone.

RT