NASTAVAK ISTE POLITIKE

Obama krenuo u kampanju za novi mandat

04.04.2011 u 18:20

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je pokrenuo kampanju za predsjedničke izbore 2012. godine, postavši prvi kandidat koji je službeno krenuo u izbornu utrku, obrativši se svojim pristašama e-mail porukom i skromnim video oglasom pod nazivom 'To počinje s nama', u kojem ih poziva da se angažiraju u kampanji

Organizatori Obamine kampanje nadaju se da će u idućih 20 mjeseci do izbora prikupiti rekordnih jednu milijardu dolara, ili oko 30 posto više nego 2008. godine, zbog čega se Obama ovoga puta neće osloniti samo na milijune malih donacija građana, već i na stotine bogatih donatora i neovisnih skupina, najavljuju američki elektronski mediji. Obama bi tijekom travnja trebao sudjelovati na nekoliko velikih donatorskih skupova za kampanju, najavio je CBS News.


Umjesto konferencije za tisak na nacionalnim televizijama ili TV oglasa, Obama je predaju dokumenata o kandidaturi Saveznoj izbornoj komisiji oglasio video prilogom na društvenim mrežama, u kojem se on gotovo ne pojavljuje, a glavnu riječ imaju birači koji govore o razlozima zašto ga namjeravaju podržati.

Budući da se kao predsjednik države ne može previše posvetiti kampanji, on je obećao biračima da će se usredotočiti na svoj posao, dok od njih očekuje široki angažman poput onoga koji mu je 2008. osigurao povijesnu pobjedu u utrci za Bijelu kuću.

'To činimo sada, jer politika u koju vjerujemo ne počinje sa skupim TV oglasima ili ekstravagancijama, već s vama, s ljudima koji se ograniziraju četvrt po četvrt, razgovaraju sa susjedima, kolegama na poslu i prijateljima. A da se izgradi takva vrsta kampanje, treba vremena', rekao je Obama u e-mailu svojim pristašama.

U video prilogu se kaže da su neki birači razočarani s Obamom, ali se ističu i njegova postignuća na području gospodarskog oporavka, reforme zdravstva i privođenju kraju ratova u Iraku i Afganistanu, te ukazuje na važnost reizbora kako bi se očuvala ti pozitivni trendovi.

Pokretanje Obamine kampanje dolazi u vrijeme kada je stopa nezaposlenosti najniža u zadnje dvije i pol godine, no još uvijek iznosi visokih 8.8 posto, što oporbenim republikancima ostavlja prostor za napad na neuspjeh administracije da potakne otvaranje radnih mjesta. Reforma zdravstva i dalje ostaje proturječna, a ankete pokazuju da se veliki dio birača protivi toj reformi. Republikanci koji imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa nastoje blokirati financiranje zakona o zdravstvu.

Kad je riječ o ratovima, Obama je smanjio broj američkih vojnika u Iraku i najavio okončanje borbene misije u Afganistanu, no stvarni završeci tih ratova su daleko. Za posljednju vojnu odluku, onu o intervenciji u Libiji, Obama nije dobio većinsku potporu američke javnosti.

Posljednje ispitivanje The Washington Posta i ABC News-a pokazalo je da 51 posto Amerikanaca odobrava Obamino obnašanje predsjedničke dužnosti, a 45 posto ne odobrava, što ga čini favoritom ali je daleko do jamstva za pobjedu na izborima, ocijenili su stratezi jedne i druge stranke.

Prema zadnjoj anketi CBS Newsa Obamu podupire 49 posto Amerikanaca. Prema oba ta rezultata, Obama ima višu stopu odobravanja od njegovih prethodnika Georgea W. Busha i Billa Clintona kada su se oni odlučili ponovo kandidirati.

Neki republikanci kritizirali su Obamu zbog tako ranog početka kampanje, dok zemlji prijeti blokada financiranja savezne vlade jer se republikanci i demokrati u Kongresu ne mogu dogovoriti oko proračuna za tekuću fiskalnu godinu.

Republikanski nacionalni odbor u ponedjeljak je objavio jednominutni TV oglas kao odgovor na Obaminu objavu kandidature. On počinje prizorima Obame kako igra golf i pojavljuje se u podnevnoj TV emisiji 'The Wiew', a iza toga na ekranu slijede brojevi - 8,8 posto nezaposlenih i tri milijuna izgubljenih radnih mjesta.

'Uživali ste. No sada je vrijeme da učinite da vas opet vole. Vi ste 'cool'. Smireni. Pribrani. Uvijek dobijete što želite. No je li to ikada ono što mi želimo? Mi trebamo zaposlenja. Mi trebamo vodstvo', kaže narator u republikanskom oglasu.

Dok Obama pokreće svoj moćni predizborni stroj, u republikanskom taboru još traje igra čekanja s 15-ak kandidata koji su naznačili određeni stupanj interesa da postanu njegov suparnik na izborima u studenom 2012. godine.

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney svoj je ulazak u utrku na izborima 2008., objavio još u veljači 2007., a do travnja je već desetak kandidata bilo u utrci. No, ovoga puta još nitko od republikanaca to nije službeno obznanio kandidaturu, uključujući i Romneya koji je ponovo jedan od favorita za nominaciju.

Bivši guverner Minnesote Tim Pawlenty u ožujku je osnovao odbor za ispitivanje izgleda za kandidaturu i vjetruje se da će sigurno tražiti nominaciju, ali i on i drugi utjecajni republikanci još čekaju s početkom utrke.

Obami je pala popularnost u nekoliko ključnih saveznih država koje je dobio 2008., kao što su Ohio, Pennsylavanija i Wisconsin, i one će vjerojatno imati prioritet u kampanji. Na nekoliko demokratskih donatorskih skupova u ožujku, Obama je naznačio kako će pozvati birače da mu daju drugi mandat na temelju ostvarenoga u prvom - donošenja velikih reformskih zakona, kao što je zakon o zdravstvu iz 2010., obnove američkog gospodarstva i okončanja rata u Iraku.

Uz političke rezultate, financiranje će ponovo biti jaki oslonac kampanje kao i 2008. kada je sakupljeno 750 milijuna dolara. Uz oslanjanje na 13 milijuna malih donatora iz 2008., Obamin menadžer kampanje Jim Messsina već je zatražio od 400 velikih donatora da svaki sakupi po 350.000 dolara za predsjednika, izvijestio je piše The Washington Post.

U organizaciji Demokratskog nacionalnog odbora, prošloga se tjedna Obama u New Yorku susreo s 50-ak bogatih donatora na večeri u restoranu Red Rooster Harlem, a cijena po osobi bila je 30.800 dolara, navodi CBS News.