OMLADINA UZVRAĆA UDARAC

Facebook prosvjed i u Beogradu: 'Što mi, kog đavola, čekamo?!'

04.04.2011 u 17:09

Bionic
Reading

Nakon Hrvatske i Crne Gore, val prosvjeda organiziranih preko Facebooka zapljusnuo je i Srbiju. Prvi prosvjedni skup zakazan je za danas 17 sati na Trgu Republike u Beogradu. U organizaciji Facebook grupe Omladina uzvraća udarac, na trgu će se okupiti mladi i nezaposleni koji, kako stoji na stranici, ustaju u borbu za svoja prava upravo na Dan studenata. Svoj dolazak na prosvjed potvrdilo je više od 3.700 ljudi, dok ih se preko 2.800 izjasnilo da možda dolazi na prosvjed

'Hoćemo radna mjesta! Nećemo korupciju! Nećemo dužničko ropstvo ni Zapadu ni Istoku! Nećemo vlast tajkuna i njihovih političara! Hoćemo se boriti za svoja prava!' - napisano je na plakatu na Facebook stranici Omladina uzvraća udarac. Na stranici se nadalje ističe da je život u Srbiji postao nepodnošljiv. Posla nema, inflacija jede plaće, a dobro žive samo tajkuni i političari.


Naglašava se da organizatori ovog prvog prosvjednog skupa nemaju veze ni s jednom političkom strankom niti s bilo kojom političkom grupom, a tome u prilog govori i činjenica da su kritikama organizatora prosvjeda jednako izloženi i vlast i opozicija koje se proziva da ne poduzimaju ništa kako bi se poboljšao standard i život građana Srbije.

'Vlast i opozicija se utrkuju za glasove, a nitko od njih ne radi ništa da nam bude bolje. Znaju samo obećavati i kršiti obećanja! Rasprodaju što stignu, tvrtke zjape prazne, ekonomija je uništena. Preko milijun ljudi je nezaposleno. Srbija nije jedina zemlja u kojoj vladaju korupcija i samovolja stranačkih prevaranata i čija budućnost ovisi o interesu birokrata i krvopija iz MMF, EU, SAD, Rusije i ostalih 'velikih igrača'.

Danas je vrijeme kada po cijelom svijetu narodi ustaju protiv lopova s vlasti, od Tunisa, preko Hrvatske do SAD. Što mi, kog đavola, čekamo?!' stoji na Facebook stranici preko koje se organizira prvi beogradski prosvjed.

'Internet i Facebook ne poznaju regionalna ni bilo kakva druga ograničenja. Mreža je decentralizirana i problemi koji postoje se prelijevaju preko granica jedne zemlje i postaju regionalni i globalni. U tom smislu nije nikakvo iznenađenje da imamo zahtjeve koji su po svom sadržaju slični od zemlje do zemlje, a imajući u vidu zajedničke probleme koji postoje u post-tranzicijskim zemljama, bilo je samo pitanje vremena kada će i Beograd imati prilike da vidi jedan ovakav protest', rekao je za B92 Sociolog Dalibor Petrović koji istražuje utjecaj interneta na suvremeno društvo.