STRAH OD LETENJA

Pronađeno još rupa u avionima Boeing 737-300

04.04.2011 u 15:58

Bionic
Reading

Nakon što je u petak, nakon poljetanja iz Phoenixa, prasnulo truplo na Boeingu 737-300 kompanije Southwest Airlinesa, otvorila se rupa od 1,5 metara, što je dovelo do prinudnog sljetanja u jednoj vojnoj bazi u Yumi, u istoj državi, srećom bez posljedica, kompanija je pregledala avione i našla pukotine u još tri zrakoplova te vrste

Pronađene pukotine u trupovima zrakoplova, potvrdila je kompanija, istovjetne su onoj koja je prouzročila havariju od petka, kada je 118 putnika i članova posade prošlo dramatične trenutke zbog eksplozije, pada tlaka u kabini i brzog slijetanja u prvi najbliži aerodrom, pri čemu je lakše ranjena samo jedna domaćica zrakoplova. Predmetni zrakoplov je star 15 godina.

Mike van de Ven, potpredsjednik kompanije, izjavio je da se nalaze pred 'novim i dosad nepoznatim problemom'. Međutim, hrvatski profesionalni pilot i instruktor letenja Boris Popović za tportal izjavljuje da je havarija rezultat politike forsiranja zrakoplova i neadekvatnog servisiranja, odnosno pregledavanja mašina, slabog obrazovanja mehaničara te ostalih fenomena koji često prate kompanije koje snižavaju cijene kako bi opstale na tržištu.

Southwest Airlines prinudno pregledava svih svojih 79 komada spornoga zrakoplova. Boeing je objavio da će odaslati brošuru kako bi pojasnio tehniku ispitivanja koja se sada preporučuje za zrakoplove toga tipa. U SAD-u ih leti 288, a još ih je 931 po cijelome svijetu. Blizu nas, u tim zrakoplovima, čak starijeg modela, lete Bugari, Srbi, Mađari i Grci, a od niskotarifnih kompanija najviše ih koristi Ryanair.