OTKUD AZANIJA?

U Africi se pojavila nova država

04.04.2011 u 13:49

Bionic
Reading

Snage okupljene oko bivšeg somalijskog ministra obrane Abdija Gandija u nedjelju su proglasile formiranje države na južnom teritoriju raspadnute Somalije, uz granicu s Kenijom. Ime nove države je Azanija, a zanimljivo je da se atraktivna svečanost proglašenja nije dogodila na teritoriju koji svojata – već u susjednoj Keniji

Prvo, naime, iz Azanije treba istjerati islamističku miliciju Al Šabab koja vodi džihad protiv slabašne centralne vlasti Somalije u Mogadišuu.

Jedina međunarodno priznata somalijska vlada – ona u Mogadišuu - nakon 20 godina ratovanja i totalnog raspada države ne uspijeva u potpunosti kontrolirati čak ni glavni grad. Ta vlada protivi se formiranju Azanije: smatra da će ona dodatno oslabiti pozicije centralne vlasti. Samoproglašena vlada Azanije tvrdi pak da se ne namjerava potpuno odcijepiti od Somalije i da joj može pomoći u suzbijanju mudžahedina iz Al Šababa.

Azanija je već deseta samoproglašena država na teritoriju Somalije (velikom otprilike kao Španjolska i Francuska zajedno). Uglavnom je riječ o međusobno zaraćenim režimima tzv. gospodara rata. Najpoznatije su Somaliland i poluautonomni Puntland (poznat po piratima). Nijednu od tih država ne priznaje međunarodna zajednica. No afrički ogranak AP-a piše da će Azanija imati veliku podršku Kenije koja je izmučena kaosom u susjednoj državi i želi imati svojevrsnu tampon zonu na svojim sjevernoistočnim granicama.