BROD-BOLNICA

Turci uspjeli evakuirati 460 nesretnika iz Libije

04.04.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Turski zrakoplovi F-16 i ratni brod sudjelovali su u evakuaciji 460 ranjenika i izbjeglica iz Libije na brod-bolnicu, pišu u ponedjeljak turska glasila

Turski trajekt pretvoren za ovu priliku u bolnicu, s lijekovima i medicinskim osobljem, ukrcao je 270 ljudi u Misrati, dvjestotinjak kilometara istočno od Tripolija koji pokušavaju osvojiti snage Moamera Gadafija i 190 u Bengaziju, "prijestolnici" pobunjenika, na istoku, navode turske vlasti, a prenose novine.

Dvanaest F-16 i ratni brod koji je u sastavu pomorskih snaga što ih je Turska stavila NATO-u na raspolaganje radi nadzora poštovanja embarga na oružje uvedenog Libiji, osiguravali su zračnu potporu trajektu kako bi mogao pristati u Misrati i pratili su ga do izlaska iz libijskih teritorijalnih voda, pišu novine Huerriyet i Milliyet.

Trajekt bi tijekom dana trebao stići u tursku luku Cesme, na zapadu zemlje.

Turska, jedina muslimanska zemlja u NATO-u i važan diplomatski čimbenik u regiji, osudila je zračne napade međunarodne koalicije na Libiju, istaknuvši da "nikada neće okrenuti oružje na libijski narod".

Ankara je ipak pristala pod NATO-ovim pokroviteljstvom poslati šest ratnih brodova ispred libijske obale kako bi osigurala nadzor nad poštovanjem embarga na oružje.

Deniz