BIVŠI ZATOČENIK GUANTANAMA

Bin Ladenov vozač obučava libijske pobunjenike

04.04.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Bivši zatočenik Guantanama je preuzeo vodeću ulogu u vojnoj oporbi Moamera Gadafija. Uz njega važnu poziciju ima i bivši afganistanski mudžahedinski borac, piše The Telegraph

15.20 Gadafijevi borci nastavljaju bombardirati Misratu.

13.30 Šef talijanske naftne grupe Eni (ENI.MI) Paolo Scaroni je bio u posjetu u Benghaziju  protekla dva dana kako bi razgovarao o naftnoj suradnji s pobunjeničkim pokretom.

12.49
Al Jazeera je izvijestila da Gadafijeve snage bombardiraju Mislu, naftno polje na istočnoj Libiji. Misla, kojom upravlja naftna tvrtka Agoco je pod kontrolom pobunjenika. Misla se nalazi u pustinji oko 400 km južno od grada Ajdabiyahe kojeg drže pobunjenici.

12.22
Italija je priznala prijelazno nacionalno vijeće Libije, te će poslati brodove i zrakoplove za pomoć ranjenima i ozlijeđenima u Misrati.

12.19
Gadafijev izaslanik će danas posjetiti i Ankaru.

11.39 Nafta je jutros dosegnula najvišu cijenu od rujna 2008., što je potaknuto velikim brojem poslova iz SAD-a krajem prošlog tjedna te zbog stanja u Libiji.

10.39
Nacionalno vijeće libijskih pobunjenika odbacilo je prijedlog dvojice Gadafijevih sinova da oni preuzmu vlast. Glasnogovrnik pobunjenika Shamseddin Abdulmelah je rekao da je 'ova činjenica u potpunosti odbijena od strane vijeća. Gadafi i njegovi sinovi moraju napustiti vlast i prije nego što diplomatski pregovori započnu'.

10.07
NATO kaže da američka vojska povlači svoje borbene zrakoplove s prve crte bojišta danas te se prebacuje na potpornu ulogu u libijskom sukobu. Britanija, Francuska i ostali NATO saveznici od sada će voditi vojne misije.

9.18 William Hague iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova će danas dati izjavu o Libiji i prebjeglom libijskom ministru vanjskih poslova, Musi Kusi.

Novake libijskih pobunjenika u istočnom lučkom gradu Derni obučava Sufjan Bin Qumu, Libijac koji je uhićen nakon američke invazije na Afganistan 2001, a bio je zatočen u Guantanamu šest godina.

Abdel Hakim al-Hasidi, viši zapovjednik libijskih pobunjenika u Derni, također je uhićen nakon invazije na Afganistan i predan libijskim vlastima dva mjeseca kasnije.

Obojica su pušteni iz zatvora u Libiji 2008. u okviru procesa pomirenja s islamistima u zemlji.

Qumua, 51-godišnjeg libijskog veterana, američka vlada je optužila da je radio kao vozač kamiona za trgovačko društvo u vlasništvu Osame bin Ladena i kao računovođa dobrotvorne organizacije povezane s teroristima.

Pojava islamista u zemlji tijekom revolucije, kao i izjave islamističkih skupina, doveli su do bojazni da zapadne vojne akcije mogu pomoći njihovim ideološkim neprijateljima.

Libijski pobunjenici