Svijet ŽIVKO BUDIMIR:

'Spriječit ću preglasavanje Hrvata'

  • Autor: Hina
  • 3.4.2011 22:22:48
  • 3.4.2011 22:14:06

Predsjednik HSP-a BiH i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u nedjelju u Osijeku je izjavio da će u buduće spriječiti preglasavanje Hrvata na sjednicama Vlade Federacije BiH.

Predsjednik HSP-a BiH i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u nedjelju u Osijeku je izjavio da će u buduće spriječiti preglasavanje Hrvata na sjednicama

Na zajedničkoj konferenciji za novinare za predsjednikom HSP-a Danijelom Srbom Budimir je kazao kako je HSP BiH, sa svojim koalicijskim partnerima na prvoj sjednici Vlade Federacije BiH dogovorio izradu novog poslovnika, koji bi trebao spriječiti dosadašnje preglasavanje hrvatskih predstavnika na sjednicama Vlade Federacije BiH, što je do sada bio problem.

Budimir je najavio kako će idući korak, u poboljšanju položaja Hrvata u BiH, biti napuštanje sustava majorizacije pri izboru hrvatskoga člana predsjedništva Federacije i uvođenje, po uzoru na SAD, elektorskog sustava glasovanja, koje bi se najvjerojatnije provodilo po županijama.

Dodao je kako je slijedeći ključni problem, koji namjeravaju riješiti, položaj Hrvata u Republici Srpskoj, posebice u bosanskoj Posavini, gdje se veliki broj Hrvata, još uvijek nije vratio svojim domovima.

Budimir je ocijenio kako je položaj Hrvata u BiH posljedica djelovanja predstavnika hrvatskoga naroda u tamošnjim institucijama vlasti, jer su, kako drži, svoj osobni interes stalno stavljali ispred interesa svoga naroda.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb izrazio je čuđenje jednostranom prikazivanju stanja u susjednoj državi i, kako smatra, potpunoj nezainteresiranosti u Hrvatskoj za političku scenu u BiH.

Ustvrdio je kako oba bosanskohercegovačka HDZ-a na izborima nisu dobila 90 posto glasova, kako se predstavlja u javnosti, nego između 50 i 60 posto, te da im je ponuđena mogućnost sudjelovanja u vlasti što su oni odbili i okrenuli se konceptu jačanja položaja Milorada Dodika i Republike Srpske, a što je, smatra Srb, pogubno i za Hrvatsku, za BiH i za Hrvate u toj državi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još