SVE ĆE IH TUŽITI

Katar zbog nafte postao Gaddafijev 'neprijatelj br.1'

03.04.2011 u 20:00

Bionic
Reading

Libijska je vlada u jeku borbe upozorila da će tužiti sve međunarodne naftne tvrtke koje sklapaju poslovne aranžmane s pobunjenicima

Dok su se i danas vodile žestoke borbe Gaddafijevih snaga i pobunjenika za prevlast nad strateškim gradovima Misratom i Bregom, libijska je vlada upozorila da će tužiti sve međunarodne naftne tvrtke koje sklapaju poslovne aranžmane s pobunjenicima.

Upozorenje iz Tripolija došlo je nakon što je prijelazna vlada u Benghaziju odobrila Kataru izvoz nafte s područja na istoku zemlje koje kontroliraju pobunjenici u zamjenu za redovitu opskrbu hranom i drugim proizvodima potrebnima stanovništvu.

Pobunjeničke snage ovim će putem izvoziti milijun barela nafte tjedno, a nadaju se da će iz tih sredstava financirati i kupovinu oružja.

Osim što je tako postao prva arapska zemlja koja je priznala pobunjeničku vlast u Libiji, Katar je otvorio put i drugim sličnim poslovnim aranžmanima s prijelaznom vladom u Benghaziju. Gaddafi već dugo optužuje Katar da ima veliku ulogu u poticanju nereda u Libiji. Od početka sukoba u ovoj zemlji, vlast u Tripoliju tvrdi da se protiv njih vodi specijalni medijski rat koji predvodi televizijska stanica Al-Jazeera iz Katara. Gaddafijevi suradnici jučer su objavili i informaciju da ključnu ulogu u vojnoj obuci i potpori pobunjeničkim snagama pružaju upravo Katar i američka CIA.

Iz pobunjeničkih redova, pak, došla je informacija da obuku njihovih postrojbi predvode Amerikanci i Egipćani.

U nedostatku ohrabrujućih informacija s bojišnice, arapski i zapadni mediji prenose tvrdnje anonimnih izvora o navodnom prijedlogu Gaddafijeva sina Saifa al-Islama da u prijelaznom razdoblju od dvije do tri godine zamijeni svoga oca na čelu libijske države. Kada bi zapadne sile pristale na takav prijedlog, Gaddafijeve postrojbe obustavile bi napade i otpočele pregovore s pobunjenicima.