BRZA AKCIJA

Specijalci oslobodili brod koji su oteli gusari

03.04.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Specijalne vojne postrojbe Ujedinjenih Arapskih Emirata u subotu su oslobodile teretni brod otet u Arapskome moru i uhitile gusare, izvijestila je službena novinska agencija WAM.

Akcija u kojoj su sudjelovale protuterorističke snage u suradnji s američkom petom flotom, rezultirala je predajom gusara, prenosi agencija.

Brod za prijevoz rasutog tereta plovio je iz Australije prema Džebel Aliju u emiratu Dubai, kada su ga u petak napali gusari. Brod nosivosti 37.000 tona vlasništvo je tvrtke Abu Dhabi National Oil Company, koja je u vlasništvu države. Ujedinjeni Arapski Emirati, treći izvoznik nafte u svijetu, uključuju i emirat Dubai.

Somalija već dva desetljeća nema učinkovitu vladu i kaos u zemlji omogućio je gusarima da 'zavladaju' strateški važnim vodama Adenskog zaljeva i Arapskog mora.

Unatoč uspješnim naporima međunarodnih pomorskih snaga u sprječavanju napada gusara u Adenskom zaljevu, gusarske otmice brodova u Indijskom oceanu nisu spriječene zbog velikih udaljenosti, a većina somalijskih gusarskih bandi uspijeva 'zaraditi' milijune dolara zahvaljujući otkupninama.