ZLATNE KOČIJE, KAMENJE S MJESECA...

Jovanka nakon siromaštva bogata Titova nasljednica!

01.04.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Nakon puna tri desetljeća sudu je dostupan popis ostavštine Josipa Broza Tita, koja će se umjesto na troje sada podijeliti na petero njegovih nasljednika. Brozova bi udovica Jovanka tako, nakon godina života na rubu siromaštva, uskoro mogla postati jedna od najvećih kolekcionarki umjetničkih slika, maraka i kovanica u regiji. Pripao bi joj i skupocjeni nakit, srebrnina i namještaj. Kako ekskluzivno doznaju Novosti, na popisu Titove ostavštine, osim zlatnih satova, bisernog i briljantnog nakita, srebrnog pribora za jelo, našla se i zlatna kočija, Rolls Royce, bijeli Cadillac i Lincoln, ali i kamen s Mjeseca, koji su u ime vlade SAD-a Titu uručili američki astronauti

Ostavinska rasprava između Titovih nasljednika, koju je pokrenuo njegov sin Žarko, počela je u prosincu davne 1983. godine, a nastavit će se uskoro pod predsjedanjem sutkinje Prvog osnovnog suda u Beogradu Vesne Milojević. Broj Titovih nasljednika povećao se s troje na petero. Naime, Titov sin Žarko u međuvremenu je umro te će se kao nasljednici u novom postupku umjesto njega pojaviti njegova djeca Joška, Zlatica i Svetlana Broz.

TITOVA UNIFORMA ZAVRŠILA KOD GADAFIJA

Kako javljaju Novosti, jedan od Titovih nasljednika, unuk Joška Broz, izjavio je da su od cjelokupne Titove imovine nasljednici dosad naplatili samo autorska prava: 'Koliko znam, svatko od nasljednika dobio je oko 4.000 ondašnjih njemačkih maraka. Šta je dalje bilo s ostavinskim postupkom, ne znam, jer to nije gurao ni moj otac ni Miša. Žarko je želio samo četiri Titove svečane uniforme s lentama, ali nije mogao ni to dobiti. Uniforme su podijeljene po svijetu, a jedna je završila kod Gadafija!

Titov pokojni sin Žarko od svog je oca tako naslijedio samo jedan vinograd kod Kumrovca. Drugom sinu Miši Tito je planirao ostaviti kuću kod Samobora, no Novosti pišu da je godinama vodio spor s gradom Zagrebom oko te kuće, koju je njegov otac pred smrt poklonio Zagrebu. Na upit novinara Novosti, Mišina kći Saša Broz rekla je tek da se nitko od njih s tim u vezi ne želi očitovati.

JOVANKA ĆE KONAČNO DOBITI UVID U POPIS OSTAVŠTINE

Jovanka Broz

Sutkinja Vesna Milojević uskoro će zakazati novo ročište te će se se postupak između države, Jovanke i ostalih Titovih nasljednika nastaviti.

Navodi se da je riječ je o iznimno 'zamršenom slučaju' jer se niti danas, 30 godina nakon Titove smrti, još uvijek ne zna tko sve ima pravo i na kolik dio nasljeđa, niti što je sve od vrijednosti koje je imao u međuvremenu nestalo. Ipak, odvjetnik Tomo Fila, koji je sve do prošle godine, kada je postao savjetnik u vladi, zastupao Jovanku Broz, za Novosti je izjavio da su stvari sada, nakon tri desetljeća, mnogo jasnije te da se zna što je ostalo iza maršala i da postupak ne bi trebao biti kompliciran.

'Uz pomoć povjerenika Rodoljuba Šabića isposlovali smo da Muzej povijesti Jugoslavije i Arhiv Srbije dostave sudu popis imovine Brozovih. Ja nisam imao uvid u taj popis, ali će novi zastupnici Jovanke Broz i ona imati. Trebali bi poslati dopis vladi i tražiti da se osobne stvari nekadašnje prve dame izdvoje iz ostavštine', rekao je Fila.

Dodao je da bi Titova udovica potom trebala u sporu dokazivati bračnu stečevinu, kako bi i ona bila izuzeta iz ostavštine. Naposljetku bi se ono što bi nakon toga preostalo podijelilo među nasljednicima na tri dijela.

MILIJUNSKI VRIJEDNO ORDENJE JOVANKA ĆE DONIRATI MUZEJU

Brozova bi udovica tako, nakon godina provedenih u siromaštvu, mogla postati jedna od najvećih kolekcionarki umjetničkih slika, maraka i kovanica u regiji. Pripao bi joj i skupocjeni nakit, srebrnina i namještaj. Imala bi i pravo na odlikovanja, među ostalima i na čuveni orden Suvorova milijunske vrijednosti, koji su osim Tita dobili još samo Staljin i Žukov, pišu Novosti. Ipak, Jovanka je, kako tvrdi njezin dugogodišnji zastupnik, oduvijek smatrala da ordenje treba ostati u Titovom muzeju, no uz natpis da ga je ona donirala.

TITOVA UDOVICA PROŽIVJELA JE PAKLENE GODINE

Titova je udovica u ovih 30 godina nakon njegove smrti proživjela pakao. Iz kuće u Užičkoj 15 iseljena je usred noći, krajem kolovoza 1980. godine. Sa sobom je tada ponijela tek nešto odjeće, osobne sitnice i posuđe. Kasnije je dobila još poneki komad namještaja, svoju odjeću i dio, uglavnom bezvrijednog, nakita. Oduzeta joj je kompletna arhiva, adresar, telefonski imenik, pa čak i novogodišnje i druge čestitke!

Ostatak stvari popisala je komisija, koju je ovlastilo tadašnje predsjedništvo, te ih je podijelila na četiri dijela. I dok su tri dijela trebala pripasti Jovanki i Titovim sinovima Žarku i Aleksandru, odnosno Miši, četvrti je dio trebao pripasti državi. Godine 1989. tadašnji Četvrti općinski sud donio je prvo rješenje o podjeli imovine, no Jovanka to rješenje nikada nije prihvatila te ga i danas osporava.

Tito i unuka Svetlana

Druga podjela imovine uslijedila je 2000. godine kada je Ustavni sud neustavnim proglasio Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza. To je stvari vratilo na početak pa je ponovo trebalo utvrđivati što su osobne stvari nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije te je tada otvoren novi proces.
Jovanka Broz je od suda zatražila da utvrdi točan obim onoga što je ostalo iza Josipa Broza te da sve to uđe u ostavinsku masu i podijeli se među nasljednicima. Titova udovica do danas tvrdi da je najveći dio stvari u kući u Užičkoj 15 bio njezin i Titov te da je riječ o bračnoj stečevini. Osim poklona koje joj je darovao Tito i stvari koje je sama kupovala, mnogo nakita i poklona dobila je, kako tvrdi, na vjenčanju, od kumova Aleksandra Rankovića i Ivana Gošnjaka, od Edvarda i Pepice Kardelj, Borisa i Zdenke Kidrič, Miroslava i Bele Krleže, a ne kao supruga predsjednika.

POPIS IZ OVALNE VILE I REZIDENCIJE

Posljednji popis Titove imovine izvršen je 2002. godine po nalogu savezne vlade. Komisija je tada popisala sve u Ovalnoj vili i rezidencijalnom kompleksu u Užičkoj 11-15. Na popisu se tako, osim stilskog namještaja, pokućstva te različitih sitnih i krupnih kućanskih aparata, našlo više od 30 vrijednih umjetničkih slika. Posebno je popisano srebro, od različitih tabakera, poslužavnika i zdjela, do srebrnog pribora za jelo. Na popisu se našlo i posuđe od keramike i porculana, šivaća mašina Singer te nekoliko šahovskih garnitura s figurama od slonovače, u kutijama od pliša i pozlate, mahom iz Indije i drugih egzotičnih destinacija.

ZLATNA KOČIJA, ROLLS ROYCE, CADILLAC I LINCOLN

Jovanka Broz podnijela je 1984. sudu prvi podnesak s oko 1.000 različitih predmeta i s popisom njezine osobne imovine koju potražuje iz Užičke 15, Muzeja Matija Gubec, bilijarnice, Šumske kuće, Kuće cvijeća, Bijele vile na Brijunima i s Vange. Na popisu je namještaj u duborezu, kolekcija starih i skupih vina s Vange, kolekcija maraka koju je bračni par skupljao, mnoštvo austrougarskih dukata, zlatnika američkih dolara iz 17. i 18. stoljeća, arapski zlatnik sa sedam zvijezda, zlatnik Meksika itd. Na popisu osobne Jovankine imovine, osim nakita među kojim je 37 ogrlica s garniturama, uglavnom od zlata, našle su se i skulpture, slike, vaze, tepisi te brojne vrijedne knjige. Na jednom od Jovankinih popisa stvari koje bi trebale ući u ostavštinu nalaze se i zlatna kočija i konji, koji su bili rođendanski poklon Titu iz Đakova, te pet automobila u garaži Bijelog dvora i dva u garaži na Brijunima, među kojima su i jedan Rolls Royce, bijeli Cadillac i Lincoln.

U OSTAVŠTINI I KAMEN S MJESECA

Titov fićo

Novosti ekskluzivno doznaju da je na popisu i dragocjen nakit: šestoredna ogrlica od bisera s dragim kamenom i briljantima, biseri dugi metar i pol, 65 različitih komada nakita od bisera, kovani novac iz 1920, 1925, 1931. i 1941, mali i veliki zlatnici, metalni držač u obliku čahure sa staklenom epruvetom u kojoj su zlatne kuglice, torba s plaketama i zlatnim značkama, zlatne tabakere, zlatni džepni satovi, žad, zlatni i srebrni medaljoni, zlatna kutija za šibice, ukrasne kutije od pliša ukrašene zlatom i briljantima, privjesci i nakit od bijelog zlata, ukrasne igle s briljantima, rubinima, crnim i roza dragim kamenjem...

Posebno zanimljive dragocjenosti su jedna zlatna poluga i kamen s Mjeseca, koji su u ime vlade SAD-a Titu uručili američki astronauti, a koji je već bio izložen u Muzeju povijesti Jugoslavije. Većina navedenih stvari i danas se, kako pišu Novosti, nalazi u trezoru vile Mir, odnosno Muzeja povijesti Jugoslavije.